Ontslagen bestuurders Haga Lyceum verliezen beroepszaak

Het gerechtshof in Amsterdam verwerpt het hoger beroep van ontslagen bestuurders van het Cornelius Haga Lyceum. Oud-directeur en -bestuurder Soner Atasoy en ex-bestuurssecretaris Sadrettin Karadag hebben geen recht op een rentree op de islamitische school in Nieuw-West.

Bas Soetenhorst
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

In twee afzonderlijke uitspraken van dinsdag stelt het hof dat het duo in het voorjaar van 2020 rechtsgeldig de wacht kreeg aangezegd door bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach. Ook de eis van Karadag om het verbod te schrappen om de school te betreden, is verworpen.

Er is ‘kampvorming’ binnen de school, waarbij Karadag met een aantal ouders en leerlingen hoopt op een terugkeer van Atasoy. ‘Deze bestuurscrisis vond plaats in een context waarin de school toch al onder verscherpt toezicht van de Inspectie stond,’ aldus het hof. ‘Tegen deze achtergrond passen de getroffen voorzieningen bij het gegeven ontslag van Karadag.’

Ook de bezwaren van Atasoy tegen zijn ontslag zijn verworpen. Het is niet de eerste keer dat hij ongelijk krijgt van de rechter, maar deze beroepszaak gold als een belangrijke in de reeks procedures die hij en Karadag hebben aangespannen tegen de school.

Machtsstrijd

Een sluimerende machtsstrijd kwam bijna een jaar geleden tot een uitbarsting, nadat Atasoy in verband werd gebracht met het afluisteren van de Onderwijsinspectie en het intimideren van medewerkers. In het voorjaar werden Atasoy en Karadag de laan uitgestuurd. Ze spanden een reeks juridische procedures aan waarmee ze hun vertrek ongedaan probeerden te maken.

Atasoy boekte een succesje toen de rechter vorig jaar zijn ontslag als directeur op staande voet onrechtmatig verklaarde. Hij had recht op doorbetaling van zijn salaris, maar vanwege gebrek aan draagvlak op de werkvloer kon van een terugkeer op de school vooralsnog geen sprake zijn. Dat hoopte hij alsnog te bewerkstelligen via de beroepszaak bij het hof. De zaak draaide om zijn positie als bestuurder.

In oktober vorig jaar verloor Atasoy ook een kort geding nadat de school voor 50.000 euro loonbeslag bij hem had gelegd, omdat hij niet had voldaan aan een eerdere gerechtelijke uitspraak om na zijn ontslag alle sleutels, bankpasjes en andere bescheiden van de school in te leveren.

Waarschuwing AIVD

In 2019 kwam het Haga Lyceum in opspraak toen de AIVD waarschuwde dat Atasoy zich omringde met ‘salafistische aanjagers’ en banden had met een terreurbeweging uit de Kaukasus. Vanwege die waarschuwing van de inlichtingendienst riepen het kabinet en de gemeente Amsterdam ouders op hun kinderen van school te halen. Daaraan gaven slechts weinigen gehoor.

Onderwijsminister Arie Slob begon een procedure om Atasoy af te zetten. Maar nadat de toezichthouder op de inlichtingendiensten concludeerde dat een deel van de beschuldigingen onvoldoende was onderbouwd, floot de rechter de minister terug en kon Atasoy aanblijven. Interne strubbelingen op de school uit Nieuw-West braken hem nadien alsnog op.

Een aantal ouders beijvert zich nog altijd voor de terugkeer van Atasoy. De groep droeg bij aan de vervroegde aftocht van Atasoys opvolger als directeur, Rasit Bal. Na nog geen vier maanden hield hij het voor gezien.

Hij is opgevolgd door voormalig PvdA-stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden