Amsterdam Bewaar

Ontevreden NS'ers onderbreken werk op Centraal Station

Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal © ANP

Machinisten en conducteurs houden komende maandag een werkonderbreking op Amsterdam Centraal Station.

Van 17.00 tot 19.00 uur beleggen ze een zogeheten groot werkoverleg, waarin ze praten over hun onvrede over verschillende onderwerpen.

Wat de impact van de actie is valt volgens de onderhandelaar FNV nog niet in te schatten. "Er zullen waarschijnlijk een aantal machinisten zijn die op het Centraal Station besluiten het werk neer te leggen. Maar dat zal iedere machinist op het laatste moment individueel beslissen."

De NS heeft aan de actievoerders een oproep gedaan de reizigers zo veel mogelijk te ontzien. "We vragen onze collega's de kwestie eerst intern met elkaar te bespreken en op te lossen om te voorkomen dat onze reizigers hier hinder van ondervinden."

De NS raadt reizigers aan de reisplanners en de borden op maandag extra in de te gaten houden.

'Rondje om de kerk'
Het spoorpersoneel wil tijdens het werkoverleg spreken over de nieuwe dienstregeling. Op 5 november wordt bij de NS namelijk vergaderd over deze dienstregeling.

De angst bestaat dat met de nieuwe dienstregeling, die op 11 december ingaat, ook het 'rondje om de kerk' weer terugkomt. Met de term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden. 

Ook vinden ze dat de NS afspraken over de tweede conducteur op dubbeldekkers niet is nagekomen. Een zegsman van de machinisten verwacht een grote opkomst van 'collega's uit het hele land'.

De actie op maandag is een schot voor de boeg: "Als het werkoverleg niets uithaalt, dan zal er vanuit de vakbond een actie kunnen komen. Die zal ook strakker worden geregeld,"  aldus de onderhandelaar van het FNV. 

Vakbond
FNV Spoor, die is uitgenodigd het werkoverleg bij te wonen, zegt nadrukkelijk niet de organisator te zijn van de actie: "Die komt vanuit het personeel zelf."

Bij spoorvakbond VVMC is niets bekend over het werkoverleg.

Ontevredenheid
De Nederlandse Spoorwegen (NS) zeggen de signalen van ontevredenheid te herkennen en te begrijpen. Het bedrijf gaat daarover binnenkort met vertegenwoordigers van medewerkers uit het hele land in gesprek.

Volgens de NS wordt met man en macht gewerkt om voldoende extra conducteurs te werven om op 1 juli 2017 alle treinen op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur te voorzien van twee conducteurs.