PlusNieuws

Onrust op Amsterdamse schoolpleinen over ‘ongewenste vaccinaties en tests’

Amsterdamse basisscholen krijgen steeds meer brieven van ouders die bang zijn dat hun kinderen zonder hun toestemming op school getest of gevaccineerd zullen worden. De brieven gaan rond op sociale media, en worden zelfs uitgedeeld rondom schoolpleinen.

Hanna Bijl
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sommige basisschooldirecteuren worden overspoeld met brieven van ongeruste ouders, zegt Mirjam Leinders van scholenkoepel Innoord. “Er bestaan allerlei misverstanden: ouders denken dat hun kinderen twee keer per week op school getest worden, of zijn bang dat hun kinderen zonder hun toestemming op school worden gevaccineerd.”

Dat is niet het geval: het testen van kinderen verloopt niet via scholen, maar via de GGD.

Bij sommige scholen delen ouders standaardbrieven uit waarmee ouders zouden kunnen aangeven dat hun kind niet door de school getest of gevaccineerd mag worden, zegt Leinders. Ook geven ouders aan niet mee te willen werken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD, waarbij ze vaak verwijzen naar het datalek waarbij privégegevens van geteste Nederlanders verhandeld werden.

Angst

Andere scholen herkennen de toenemende onrust. “Er is een kleine groep ouders die de angst aanwakkert,” zegt Joke Middelbeek van scholenkoepel Stichting Westelijke Tuinsteden in Nieuw-West. “Onze schooldirecteuren gaan zo veel mogelijk met hen in gesprek om zorgen weg te nemen, en we proberen mensen met filmpjes te informeren.” Toch begrijpt ze de verwarring wel: de richtlijnen zijn intussen enorm ingewikkeld geworden.

Een petitie tegen het vermeende testen op scholen is al meer dan honderdduizend keer ondertekend.

De nieuwe richtlijnen voor het heropenen van de basisscholen zorgen ook voor organisatorische problemen, blijkt nu de basisscholen ruim een week weer open zijn. Leerlingen die in quarantaine zitten moeten afstandsonderwijs krijgen, maar docenten en schoolleiders krijgen dat moeilijk rond.

Niet haalbaar

“We zijn nu ruim een week op weg, en op één van onze scholen moeten nu al vier klassen in quarantaine,” zegt Leinders. “Na vijf dagen komt een deel van de leerlingen dan weer naar school, maar wie zich niet laat testen niet. Dan moet je dus zowel op afstand als fysiek onderwijs geven, terwijl je docent misschien ook ziek is. Het is niet haalbaar zo. Als het zo doorgaat, vrees ik dat we sommige scholen binnenkort noodgedwongen alweer moeten sluiten.”

Hoe zit het precies?

Als een basisschoolleerling of docent besmet blijkt te zijn met het coronavirus gaat in principe de hele klas vijf dagen in quarantaine; tenzij de klas is opgedeeld in kleinere subgroepjes die onderling geen contact hebben. Dan kan in overleg met de GGD besloten worden slechts een deel van de klas in quarantaine te plaatsen. Kinderen die na vijf dagen quarantaine negatief testen kunnen weer terug naar school. Testen is niet verplicht, en gebeurt nooit zonder expliciete toestemming van ouders. Wie zich niet laat testen, kan bij het uitblijven van klachten na tien dagen weer naar school. Leerlingen worden nooit getest of gevaccineerd door of op school, dit verloopt altijd via de GGD. Nieuw is dat schoolgaande kinderen van onder de 12 jaar voortaan ook worden meegenomen in het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden