Onno de Jong en Peter Schouten niet langer advocaten van kroongetuige Nabil B.

Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten staan kroongetuige Nabil B. niet langer bij in het Marengoproces. Dat werd dinsdagochtend bekend tijdens een zitting in de zaak.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten. Beeld ANP
Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten.Beeld ANP

Nabil B. vertelde een week geleden van zijn advocaten te hebben begrepen dat ze hem niet meer wilden bijstaan. Op de reden daarvoor wilde de kroongetuige, omwille van zijn veiligheid, alleen achter gesloten deuren ingaan.

Advocaat Onno de Jong zegt vanwege zijn beroepsgeheim niet inhoudelijk op de kwestie te kunnen reageren. Peter Schouten heeft het nieuws bevestigd, maar wilde ook geen commentaar geven. Op de vraag of Nabil B. zou streven naar een nieuwe raadsman, antwoordde hij: “Daar kan ik nog geen antwoord op geven.”

Onverwacht

Dat Schouten en De Jong Nabil B. niet meer bijstaan, komt onverwacht. Naar aanleiding van het verschijnen van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) naar de beveiliging van mensen in de omgeving van de kroongetuige, gaven Schouten en De Jong onlangs nog een persconferentie, waarin ze het hadden over ‘volstrekte incompetentie’ bij het Openbaar Ministerie.

Een dag later eisten ze het vertrek van OM-baas Gerrit van der Burg, de hoofdofficier van het Landelijk Parket, de hoofdofficier van het arrondissement Midden-Nederland en de maatregeladviseurs die verantwoordelijk waren voor de beveiliging van de familie van de kroongetuige en Peter R. de Vries.

Opnieuw zonder advocaat

Nu de beide raadsmannen Nabil B. niet meer bijstaan, zit de kroongetuige opnieuw zonder advocaat. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Aanvankelijk werd Nabil B. bijgestaan door Bart Stapert en Derk Wiersum. Stapert stopte omdat hij raadsheer werd bij het Hof. Daarna werd Nabil B. bijgestaan door Derk Wiersum en een tweede advocaat. Na de moord op Derk Wiersum, stopte de tweede advocaat en zat Nabil B. opnieuw zonder advocaat. Hij werd daarna enige tijd bijgestaan door Oscar Hammerstein.

Vanaf juni 2020 stond Peter Schouten Nabil B. bij, aanvankelijk samen met vertrouwensman Peter R. de Vries. Later voegde zich ook Onno de Jong bij het verdedigingsteam. Na de moord op Peter R. de Vries bleven Schouten en De Jong de advocaten van Nabil B.

Dinsdag zou Nabil B. door de advocaten van Saïd Razzouki verhoord worden over de verklaringen die B. over de organisatie van Taghi heeft afgelegd. Ondanks het feit dat hij zonder advocaten zat, ging het verhoor van Nabil B. gewoon door.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden