Online rechtswinkel voor vrouwen: ‘Dit is dringend nodig’

Loonongelijkheid, zwangerschapsdiscriminatie of hevige menstruatieklachten tijdens het werk: vrouwen lopen vaak tegen andere problemen aan dan mannen. Daarom is er sinds maandag een speciale online rechtswinkel. ‘Sommige problemen moet je met een genderbril benaderen.’

Anna Ranzijn
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wanneer vrouwen bij een ‘normale’ rechtswinkel binnenstappen, worden ze niet altijd even goed geholpen, aldus Sarah Jeddaoui, jurist en projectleider bij Bureau Clara Wichmann. “Je hebt iemand nodig die vrouwen serieus neemt en de specifieke problemen snapt.” De gemiddelde laatstejaarsrechtenstudent is zich vaak niet bewust van de genderspecifieke problemen en leert tijdens de rechtenstudie niet goed haar situatie in te schatten.

Nu kunnen vrouwen via VraagClara.nl advies inwinnen over specifieke problemen die hen raken. Ook is er een telefoonnummer dat ze kunnen bellen. Jeddaoui: “Vrouwen lopen vaak tegen andere problemen aan dan mannen.” Neem bijvoorbeeld discriminatie vanwege zwangerschap, een verschil in loon, of een ongelijke verdeling wat betreft zorgtaken.

De online rechtswinkel is een initiatief van Bureau Clara Wichmann, in samenwerking met Women Inc, Wo=men, Movisie en de Nederlandse Vrouwen Raad.

Coronamaatregelen

“De sociale rechtshulp is enorm uitgehold,” vertelt Jeddaoui. Sinds de coronacrisis is hulp voor vrouwen extra belangrijk nu ze vaak door de maatregelen harder worden geraakt dan mannen. “Door de coronamaatregelen zijn vrouwen nog meer onder druk komen te staan,” aldus Jeddaoui.

Zo zijn vrouwen vaak financieel kwetsbaarder dan mannen en leven ze vaker in armoede. Door de maatregelen is de kans groter geworden dat vrouwen meer zorgtaken krijgen in vergelijking met hun partner, en dat tegelijkertijd ook het thuisonderwijs op hun schouders rust. Voor deze zorgelijke ontwikkelingen waarschuwde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport dat begin deze maand is uitgekomen.

Vriendinnen van Clara

Een groep bekende Nederlandse vrouwen heeft zich achter de actie geschaard: ‘de vriendinnen van Clara’. Onder anderen Roxeanne Hazes, Natasha Harlequin en Fatima Moreira doen mee. “Het is gewoon hartstikke stoer om hulp te vragen. En nu kun je dat ook nog eens doen bij een vrouw die begrijpt wat je doormaakt,” aldus Jeddaoui.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden