Update

Ongeveer duizend ‘koffiedrinkers’ bij protestmars door de stad

Actiegroep Nederland in Verzet organiseert een vrijheidsmars door het centrum van Amsterdam. Deelnemers aan de mars uitten hun onvrede over de coronamaatregelen. Beeld ANP
Actiegroep Nederland in Verzet organiseert een vrijheidsmars door het centrum van Amsterdam. Deelnemers aan de mars uitten hun onvrede over de coronamaatregelen.Beeld ANP

Zondag hebben ongeveer duizend ‘koffiedrinkers’ zich verzameld voor de wekelijkse demonstratie tegen de coronamaatregelen. Nu het Museumplein niet toegankelijk is vanwege werkzaamheden, marcheerden de demonstranten vanaf het Centraal Station door de stad.

Het Parool

Anderhalf jaar geleden zou een groep gele paraplu’s voor het Centraal Station wellicht nog geassocieerd worden met een toeristentour. Maar het is zondag en dat betekent dat de zogeheten ‘koffiedrinkers’ demonstreren. Op de paraplu's staan teksten als ‘vrijheid’ en er wordt geroepen: ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur!’

Actiegroep Nederland in Verzet begon zondag om 12.00 uur bij het Centraal Station met de protestmars door Amsterdam. De demonstranten willen met ‘The Walk of Freedom’ hun standpunt over onder meer de coronamaatregelen duidelijk maken.

Tekst gaat verder onder video

Politie aanwezig

Er zijn veel Nederlandse vlaggen te zien en sommige actievoerders zijn op de fiets. Ook is er veel politie op de been: er staan ME-busjes paraat en politiepaarden volgen de stoet. De sfeer is gemoedelijk.

Een vrouw uit Kampen is er zondag voor de achttiende keer bij, voor de vrijheid en tegen de testmaatschappij. Ze is blij dat het dit keer een mars is in plaats van een bijeenkomst op het Museumplein. “Zo kun je pas echt laten zien met hoeveel je bent. Je bereik is lopend door de stad veel groter. Je kunt bovendien niet weggezet worden als een groep van 50: iedereen kan zo zien dat er veel meer mensen tegen het beleid zijn dan je in de media ziet.”

Vreedzame verloop

Het Museumplein is afgezet vanwege werkzaamheden – de grasmat wordt vervangen. Daarom lopen de demonstranten zondag door de stad. De betogers maken een ronde over onder meer de Dam, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Spui. De optocht eindigt via de Stopera en de Nieuwmarkt weer op de Dam. Op Facebook hadden vooraf zo’n 2000 mensen gezegd geïnteresseerd te zijn in het evenement.

De demonstratie is aangemeld, aldus een gemeentewoordvoerder. “Sinds de nieuwe landelijke versoepelingen staat de driehoek weer toe dat er lopend wordt gedemonstreerd. Deze organisator had een aanwijzing gekregen om een route van het Centraal Station naar het Westerpark te lopen. De demonstranten lopen nu een andere route, maar gezien het vreedzame verloop staat de driehoek dit toe.”

De politie en gemeente laten zondagmiddag weten dat de demonstratie ‘rustig’ is verlopen en dat er geen arrestaties zijn verricht.

De gemeente heeft voor zondag een noodverordening afgekondigd voor het Leidseplein en de nabije omgeving. Dit vanwege de kampioenswedstrijd van Ajax tegen FC Emmen. Organisator Michel Reijinga wilde voor die wedstrijd weer weg zijn, om te voorkomen dat Ajax-supporters zich aansluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden