PlusReportage

Ongestoord dineren in een privékas aan het water: ‘Een mooie ervaring’

Na weken proefdraaien, kon woensdagavond voor het eerst officieel gedineerd worden in de quarantainekassen aan het water bij Mediamatic. ‘Hoe we het gaan doen als het regent, weten we nog niet.’

Raounak Khaddari
Op lange planken worden de gerechten in de privékas geschoven.  Beeld Jakob Van Vliet
Op lange planken worden de gerechten in de privékas geschoven.Beeld Jakob Van Vliet

“Zouden jullie de karaf opzij willen schuiven,” vraagt de 26-jarige serveerster als ze bij de deur van kas nummer 5 staat. Dan schuift ze een lange houten plank van net geen 1,5 meter het glazen huisje binnen. Er ligt een salade van pruikzwam, wilde venkel, blauwe ‘kaas’ van cashewnoten en erwten op. De eerste gang is geserveerd zonder dat de serveerster de privékas, waarvan er tien op een rij staan, betreedt. Zo gaat dat bij Serres Séparées van kunst- en cultuurinstelling Mediamatic.

Het concept haalde vorige maand het wereldnieuws. Onder andere BBC en CNN schreven over het unieke idee waarbij gasten in een privékas kunnen dineren. Daarmee wordt het probleem van de 1,5 meterregel in de horeca getackeld. Na weken proefdraaien ging het restaurant gisteravond voor het eerst echt open.

Bij binnenkomst worden aan de bar de verplichte vragen gesteld: heb je hoestklachten, last van een neusverkoudheid, koorts of benauwdheidsklachten gehad in de afgelopen 24 uur? Een huisgenoot met koorts en of benauwdheidsklachten? Of een huisgenoot met het coronavirus en heb je daarmee in de afgelopen twee weken contact gehad? Ben je in thuisisolatie omdat je contact hebt gehad met iemand met het coronavirus? Wie op al die vragen ‘nee’ kan zeggen, mag op voor het welkomstdrankje.

Twee shifts

“Het is wat onwennig om mensen zo te moeten verwelkomen,” zegt manager Giulia Soldati (29), “maar vooralsnog hebben alle gasten er begrip voor dat we al die vragen stellen.”

In de kassen wordt gegeten in twee shifts: de eerste ronde begint om 17.45 uur, de gasten van de tweede ronde kunnen om 20.45 uur aanschuiven. Een diner kost 100 of 200 euro (voor respectievelijk twee of vier personen), vooraf te reserveren. Met zijn drieën of alleen eten kan ook: dan komt er 40 euro bij of gaat er 40 af.

Tussen de twee rondes worden de glazen huizen aan de Dijksgracht grondig schoongemaakt. De mensen die bedienen lopen opgewekt rond met een transparant gezichtsmasker en betreden de kas niet.

Dat maakt de ervaring relaxter, zegt een stel dat er dineert. “Er zijn zoveel regels ineens. Toen we maandag voor het eerst weer op een terras zaten, wisten we niet wat wel en niet mocht. Dit is heel duidelijk afgebakend. Dat neemt het ongemak weg.”

De serveersters dragen transparante spatschermen. Beeld Jakob Van Vliet
De serveersters dragen transparante spatschermen.Beeld Jakob Van Vliet

Er wordt een vast viergangenmenu geserveerd dat volledig plantaardig is. Daar geloofde Jan Miltenburg eerst niets van, zegt hij na afloop. Zijn vrouw José: “Het was lekker en wij zijn geen vegans.” Dochter Nienke nam haar ouders mee uiteten omdat ze de foto’s had gezien. “Dit zag er speciaal uit. En het is de prijs waard. Het is een mooie ervaring en er worden speciale gerechten geserveerd die je anders niet snel eet.”

De gerechten komen met een bijpassend alcoholische of alcoholvrije drank die even creatief zijn als het concept zelf. De huisgemaakte limonade van begonia of een drankje van hibiscus worden aan de deur geleverd.

Langsvarende boten

De vijf mensen die deze avond de gasten bedienen, lopen met de gerechten vanuit de keuken naar de huisjes. In elke ‘serre’ is precies genoeg ruimte. Door de glazen constructie lijkt het alsof er gewoon buiten, met zicht op langsvarende boten en suppende watersporters, wordt gegeten. Als het regent is het ongetwijfeld nog knusser, al levert dat voor het opdienen van het eten een extra uitdaging op.

“We zijn nu aan het bedenken hoe we dat donderdagavond gaan doen, want dan is er regen voorspeld. Misschien dat we dan in paren heen en weer gaan lopen. De een met een paraplu en de ander met het eten,” aldus de serveerster, Maar dat is een zorg voor later.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden