Nieuws

Ongeloof bij bezoekers Ziggo Dome na snoeihard concert: ‘Zelfs met oordoppen een marteling’

Het concert van de Britse rockband Placebo in de Ziggo Dome heeft op sociale media een stortvloed aan klachten veroorzaakt. Bezoekers klagen steen en been over het bulderende geluid en sommigen stellen met suizende oren te zijn weggegaan. De Ziggo Dome betreurt in een reactie op Twitter de grote hoeveelheid klachten, maar benadrukt dat het concert onder de gestelde geluidsnorm is gebleven.

Sebastiaan Quekel
De Britse band Placebo in de Ziggo Dome op 24 oktober. Beeld Harold Versteeg/ANP
De Britse band Placebo in de Ziggo Dome op 24 oktober.Beeld Harold Versteeg/ANP

Het is uiterst ongebruikelijk dat de Ziggo Dome overspoeld wordt met klachten over het geluid tijdens een concert. De Amsterdamse popzaal geniet in binnen- en buitenland een zeer goede reputatie als het gaat om akoestiek en geluid. De commentaren op Facebook en Twitter na het concert van Placebo zijn echter van geheel andere aard. Een enkeling stelt zelfs vroegtijdig te zijn vertrokken vanwege het ongekend harde geluid.

“In ons vak zaten de mensen met de handen op de oren,” zegt de 33-jarige Johan uit Werkendam. “Wij zaten rechtsvoor bij het podium, vlak bij een van de grote speakers. Bij het voorprogramma merkten we al dat het fout zat. Een enorme golf van geluid walste door de zaal. Snoei- en snoeihard was het. We moesten in elkaars oren schreeuwen om elkaar nog te kunnen verstaan. Dat is echt niet normaal. Ongelooflijk voor een zaal als de Ziggo Dome. Vrienden van mij zijn halverwege de set vertrokken.”

‘Het publiek was volslagen lamgeslagen,’ schrijft bezoeker Johan Lemmers op Twitter. ‘Belachelijke hoeveelheid bas, en veel te hard. Slecht optreden.’

Volgens bezoeker Patrick Leijen had de geluidstechnicus ‘een totale offday’. ‘Het geluid stond veel te hard en de zang was niet te verstaan. Niet gewend van de Ziggo Dome.’

Danny Damman, directeur commerciële zaken van de Ziggo Dome, wijst er op dat de geluidsman van de band verantwoordelijk is voor het geluid. “Wij monitoren slechts het geluid en hebben geen invloed op hoe een concert geluidstechnisch verloopt. Zodra men de norm qua volume overschrijdt dan laten wij dat de organisator direct weten. Uiteraard dient men dan in te grijpen.”

Straaljager

Een andere bezoeker, Steven, gebruikte tijdens het concert een app waarmee het aantal decibel kan worden gemeten. Er waren volgens hem uitschieters naar 114 decibel, vergelijkbaar met een laag overvliegende straaljager. ‘Wat een belachelijk hard volume. Niet normaal. Ben na een half uur vertrokken, omdat ik het niet kon volhouden,’ schrijft Steven die volgens eigen zeggen een doorgewinterde concertbezoeker is.

Het gitaargeweld van Placebo zorgde bij veel bezoekers voor piepende oren. ‘Zelfs met oordoppen in heb ik de volgende ochtend een suis,’ schrijft iemand. ‘Mét Alpine-oordopjes in gemarteld door het belachelijk harde geluid,’ briest een andere bezoeker. ‘Geluid was echt zo ontzettend slecht. Niet te doen. Mijn ingewanden zijn stevig gemasseerd door de veel te harde bastonen. Gitaren veel te schel,’ schrijft een ander weer.

Bezoeker Kosta Iconomou vat de klachten van alle bezoekers nog even samen: ‘Het hele concert klonk helaas als één massieve geluidsmuur. Jammer van een ongetwijfeld goed concert. Het kwam alleen totaal niet over.’

Niet alleen bezoekers maar ook een uitzendkracht die achter de bar stond hadden last van het harde geluid. “Het was inderdaad heftig. Normaal kun je mensen wel verstaan wanneer ze een bestelling opgeven. Nu moest ik over de bar heen hangen of de bestelling moest half geschreeuwd worden,” zegt barman Ravi. “Ik draag zelden oordoppen, maar hier heb ik ze het grootste gedeelte van de set wel in gehad. Aan het einde van de set stond ik buiten bij de garderobe en kon ik de volledige nummers meekrijgen.”

Onder de geluidsnorm

De Ziggo Dome voelde zich door de vele reacties genoodzaakt een reactie te geven op sociale media. ‘De Ziggo Dome is slechts verhuurder van de zaal. Wij organiseren/produceren de evenementen niet. Een artiest neemt zijn eigen geluid en geluidtechnici mee. Dus we vinden het vervelend om te lezen, maar het is helaas niet iets waar wij invloed op hebben.’

Bij alle evenementen in de Ziggo Dome wordt het geluid gemonitord en zorgt de zaaleigenaar dat het onder de norm van 103 decibel blijft. ‘Dat was ook zo bij het concert van Placebo en gebleken is dat deze onder de norm zat,’ stelt de de directie van de Ziggo Dome. ‘Wij adviseren al onze bezoekers en crew die blootgesteld worden aan hogere geluidniveaus om oordoppen te gebruiken.’

Audioloog Dyon Scheijen reageert kritisch op de Ziggo Dome. “Wie nog durft te zeggen dat er niets aan de hand is, heeft een enorme plank voor zijn hoofd. Ik denk dat er steeds meer mensen wegblijven omwille van de gehoorproblemen en klachten die er ontstaan.”

Discussie over geluid

Binnen de politiek loopt op dit moment een discussie over het geluid op festivals, tijdens concerten en in de horeca. Om bezoekers beter te beschermen tegen gehoorschade, zou de norm moeten worden verlaagd. De Gezondheidsraad komt eind november met een cruciaal advies daarover. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) komt op basis van dat advies met aanvullende maatregelen. De directie van de Ziggo Dome zegt de discussie op de voet te volgen. ‘Indien het ministerie en de samenwerkende partijen besluiten om de norm te verlagen dan zullen wij dit uiteraard opleggen aan al onze huurders’, schrijft de directie op Twitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden