Nieuws

Ongedocumenteerde Amsterdammers kunnen eindelijk ook een QR-code krijgen

Een grote groep ongedocumenteerde asielzoekers kunnen vanaf volgende week ook een QR-code krijgen. Dat maakte wethouder Simone Kukenheim (Zorg) vrijdag bekend.

David Hielkema
Elke ongedocumenteerde komt ‘uiteraard ook in aanmerking voor een booster’, aldus wethouder Simone Kukenheim. Beeld Jerry Lampen/ANP
Elke ongedocumenteerde komt ‘uiteraard ook in aanmerking voor een booster’, aldus wethouder Simone Kukenheim.Beeld Jerry Lampen/ANP

Lange tijd stonden zeker zo’n tienduizend ongedocumenteerde personen die in Amsterdam leven buitenspel omdat zij geen code konden krijgen als bewijs dat ze zijn gevaccineerd. In september beloofde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deze te verstrekken, maar het kostte vervolgens drie maanden om dit te realiseren.

Kukenheim zegt blij te zijn dat een grote groep ongedocumenteerden nu ook aanspraak kan maken op een digitaal vaccinatiebewijs. Het gaat om personen die beschikken over een identiteitsbewijs uit een ander land of een vreemdelingennummer, dat wordt toegekend zodra iemand een toelatingsprocedure in Nederland start bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zij kunnen vanaf volgende week online via een formulier een QR-code aanvragen.

Boosterprik

Het probleem is hiermee niet voor iedereen opgelost. Ongedocumenteerde mensen zonder geldig legitimatiebewijs of vreemdelingennummer komen nog niet in aanmerking voor een QR-code. De GGD zegt in afwachting te zijn van het rijk om ook voor hen een oplossing te creëren. Het is niet bekend hoe groot deze groep is, omdat zij vaak onder de radar leven.

De wethouder zegt dat de elke ongedocumenteerde ‘uiteraard ook in aanmerking voor een booster’ komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden