Onderzoekers maken social distancingkaart van Amsterdam

Onderzoekers van de TU Delft en AMS Institute hebben een kaart ontwikkeld waarop te zien is in welke straten je voldoende afstand kan houden en in welke straten niet. Uit de kaart blijkt dat veel straten in de stad ongeschikt zijn voor social distancing.

Het Parool
null Beeld TU Delft
Beeld TU Delft

Veel straten zijn roodgekleurd op het zogeheten Social Distancing Dashboard, wat betekent dat 1,5 meter afstand houden niet tot de mogelijkheden behoort als er een tegenligger je tegemoetkomt. Als een straat blauw is, dan is afstand houden ‘makkelijk’. Bij een gele kleur hoort afstand houden tot de mogelijkheid.

Ook zijn er paarse wolken op de kaart te zien. Dit zijn hotspots waar afstand houden als zeer moeilijk wordt beschouwd. Vooral kruisverbindingen en bus- en tramhaltes worden gezien als plekken waar het haast onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Volgens Nu.nl is er op de kaart nog geen rekening gehouden met eventuele maatregelen van de gemeente om straten te verbreden of speciaal in te richten voor voetgangers tijdens de coronacrisis. Alleen Amsterdam is nu nog op de kaart te zien, maar de wetenschappers hebben plannen om dit in de toekomst uit te breiden naar meer steden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden