Amsterdam Bewaar

Onderzoek van VUmc toont aan: windje van roker ruikt anders

Onderzoek van VUmc toont aan: windje van roker ruikt anders
© ANP

Tabaksrook heeft invloed op de darmgassen, en daardoor ruiken windjes van rokers anders dan windjes van niet-rokers, blijkt uit onderzoek van het VUmc. Een elektronische neus stelde het verschil vast.

"Ik denk niet dat mensen het verschil ook kunnen ruiken," zegt arts-onderzoeker Nanne de Boer, die de studie deed met collega Tim de Meij. "Maar we hebben het niet getest. Het kan een uitdaging zijn voor een vinoloog of een parfumeur."

De Boer voerde het naar eigen zeggen 'luchtige' onderzoek ook uit om studenten de lol van wetenschap te laten inzien. Je zou het onderbroekenlol kunnen noemen.

De invloed van tabaksrook op het darmstelsel biedt echter aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Rokers blijken minder last te hebben van de chronische darmontstekingsziekte colitis ulcerosa

Zo blijken rokers minder last te hebben van de chronische darmontstekingsziekte colitis ulcerosa.

Patiënten die op de wachtlijst staan voor het wegnemen van de dikke darm kunnen baat hebben bij beginnen met roken. Soms verdwijnen hun ontstekingsklachten volledig.

"Het omgekeerde maak ik ook mee," aldus De Boer. "Mensen die het nieuwe jaar goed beginnen en stoppen met roken, krijgen ineens last van hun darmen. Dat is vervelend, maar stoppen met roken is altijd beter dan blijven roken."

Welke stof in tabaksrook een gunstige invloed heeft op het darmstelsel, is onbekend. Nicotine is het in elk geval niet, zo bleek uit onderzoek.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.