Onderzoek naar rol gemeente tijdens Tweede Wereldoorlog

Burgemeester Femke Halsema heeft het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (Niod) gevraagd onderzoek te doen naar de rol van de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nazi Arthur Seyss-Inquart wordt bij zijn eerste bezoek aan Amsterdam begroet door burgemeester Willem de Vlugt. Beeld Niod
Nazi Arthur Seyss-Inquart wordt bij zijn eerste bezoek aan Amsterdam begroet door burgemeester Willem de Vlugt.Beeld Niod

Dat maakt het college van burgemeester en wethouders woensdag bekend. Aanleiding is de recent opgelaaide discussie over de betrokkenheid van het gemeentevervoerbedrijf GVB bij de deportatie van tienduizenden Joden uit Amsterdam. Maar ook over de rol van de Sociale Dienst bij de wegzending van Joodse arbeiders naar Duitse werkkampen.

Eind vorig jaar liet het GVB al weten te gaan praten met de gemeente over een manier om met het eigen oorlogsverleden om te gaan. Aanleiding daarvoor was dat de NS besloot schadevergoedingen uit te keren aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Het spoorbedrijf verdiende geld met het deporteren van Joden naar kamp Westerbork in opdracht van de Duitse bezetter.

Volgens het Niod is het van belang ‘een integraal beeld van het functioneren van het bestuursapparaat te reconstrueren.’ Zo wordt er onder meer gekeken naar de rol van verschillende burgemeesters en belangrijke wethouders tijdens de oorlogsjaren.

Het instituut gaat zes maanden onderzoek doen naar de beschikbaarheid van archieven en andere bronnen. Daarna volgt een voorstel voor een verder onderzoek naar het Amsterdamse bestuur in de periode 1930-1950.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden