Amsterdam Bewaar

Onderzoek naar racistisch lesmateriaal op basisscholen

De kinderen moesten met beide handen het gebaar van spleetogen maken
De kinderen moesten met beide handen het gebaar van spleetogen maken © ANP

Er komt een onderzoek naar racistisch lesmateriaal op Amsterdamse basisscholen. De aanleiding is een racistische leesmethode waarbij Chinezen belachelijk werden gemaakt.

'Chinese letter. Shing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong.' Dit rijmpje leerden kinderen op onder andere basisschool Laterna Magica tot vorig jaar om de ng-klank te leren.

Daarbij moesten de leerlingen met beide wijsvingers het gebaar voor spleetogen maken. Een vader van Chinese komaf van een leerling van de basisschool trok aan de bel.

De lesmethode, afkomstig van Onderwijsgek.nl, bleek al langer dan vijf jaar op verschillende basisscholen in Amsterdam te worden gebruikt. 

Stigma
De gemeente wil dat een onderzoek meer inzicht verschaft in de vooroordelen en stigma's die in het lesmateriaal voorkomen. Ook wordt gekeken naar de manier waarop les wordt gegeven over het slavernijverleden. 

De resultaten van het onderzoek zullen worden voorgelegd aan ontwikkelaars van lesmateriaal voor Amsterdamse scholen om de methodes te kunnen verbeteren.

Lees ook: 'Voor de zorgen van Aziatische Nederlanders is te weinig aandacht'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.