Onderzoek naar politielek arrestatie zoon Halsema

De Amsterdamse politie onderzoekt wie de arrestatie van de zoon van burgemeester Femke Halsema heeft gelekt naar De Telegraaf-journalist John van den Heuvel.

Ruben Koops
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat bevestigt een zegsman van de eenheid Amsterdam van de Nationale Politie. Politie en OM weerspreken tevens de suggestie van de krant dat er sprake zou zijn van een doofpot omdat de arrestatie van de jongen, die begin juli plaatsvond, niet al eerder is gemeld. “Bij voorlichting over het werk van politie en OM gaat het om de balans tussen openheid en transparantie enerzijds en de belangen van een eerlijke procesgang en de privacy van de betrokkenen anderzijds.” Dit gebeurt extra zorgvuldig als er sprake is van minderjarige jongeren.

Het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie voert dit onderzoek uit, onder de supervisie van het Openbaar Ministerie.

Woensdag werd bekend dat de 15-jarige zoon van de burgemeester begin juli met vrienden een vervallen woonboot zou hebben betreden. Volgens de burgemeester had hij ook een nepvuurwapen bij zich, waarmee de jongens op de foto gingen. Toen de politie poolshoogte kwam nemen, rende de jongen weg, waarna hij werd aangehouden.

De zaak is overgedragen aan het OM in Haarlem, om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen. Een dag na de arrestatie heeft burgemeester Halsema de afdeling Bureau Integriteit geïnformeerd. De zaak werd naar buiten gebracht door De Telegraaf, waarop de burgemeester heeft besloten om zelf een open brief aan alle Amsterdammers te schrijven waarin zij ingaat op de arrestatie van haar zoon.

Eerder lek

Het is niet de eerste keer dat de Amsterdamse politie in verlegenheid wordt gebracht door een lek. In 2017 lekte een agent, Denis V., de naam en het geboorteland van een man die op het plein voor het Centraal Station een aanrijding veroorzaakte waarbij acht mensen gewond raakten. Omdat het lek onthulde dat de verdachte een Marokkaanse moslim betrof, werd op die manier de indruk gewekt dat er sprake zou zijn van een aanslag, in plaats van een ongeluk. De Rijksrecherche achterhaalde de identiteit van de agent in kwestie, waarop hij werd ontslagen en veroordeeld tot een taakstraf.

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, reageerde toen furieus op het lek en noemde het ‘stuitend en onacceptabel, en schadelijk voor het vertrouwen in de politie.’ Ook dit lek kan consequenties hebben.

Volgens het OM is inzake de zoon van Halsema gehandeld zoals bij elke andere 15-jarige jongen die aangehouden wordt.

‘Raadsdebat’

Forum voor Democratie zegt de aanhouding te willen bespreken met burgemeester Halsema tijdens een debat in de raad. “Ik leef mee met Halsema en haar gezin, maar dat gaat om haar als moeder. Halsema als burgemeester wil ik horen over deze kwestie. En dan zonder persoonlijke aanvallen,” aldus Annabel Nanninga tegen The Post Online. Anonieme bronnen klaagden in De Telegraaf dat de zaak tegen de zoon van Halsema in de doofpot zou zijn gestopt. Die signalen wil Nanninga serieus nemen, zegt ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden