‘Onderzoek naar plagiaat door bestuurder Amsterdam UMC’

Ziekenhuisbestuurder Mark Kramer heeft voor zijn columns op het intranet van het Amsterdam UMC teksten gekopieerd van onder meer Volkskrant-columnist Peter de Waard. De hoogleraar interne geneeskunde deed dit zonder bronnen te vermelden. De raad van toezicht van het Amsterdam UMC laat op dit moment onderzoek doen naar plagiaat.

null Beeld Van Nerum Tammy
Beeld Van Nerum Tammy

Na vragen hierover van de Volkskrant bevestigt Amsterdam UMC dat onderzoek gaande is naar het bronnengebruik van Kramer. Het gaat om in elk geval zes columns in de afgelopen anderhalf jaar, blijkt uit de teksten in handen van de krant. Naast die van De Waard gaat het om passages van wijlen toneeldirecteur Gerrit Korthals Altes, NRC-journalist Wouter van Noort, een ingezonden brief van historicus Eymert-Jan Goossens in NRC en van schrijver Aernout Borms, meldt de Volkskrant.

Kramer nam op 26 oktober bijvoorbeeld de volgende woorden over van De Waard: ‘Een deel van de mensen wordt gelukkiger van het feit dat ze niet meer naar het werk of de winkel hoeven te reizen. Een groot deel betreurt dat.’ Om eraan toe te voegen: ‘Ik durf te wedden dat zij een grote meerderheid vormen binnen Amsterdam UMC’.

De kwestie kwam aan het licht nadat een collega van internist Kramer bij de raad van bestuur melding maakte van de overeenkomsten in de teksten van deze publicisten. De hoogleraar betuigde vervolgens spijt door deze zomer in zijn column toe te geven dat hij ‘ideeën en woorden van anderen had toegeëigend zonder expliciete bronvermelding’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden