AMSTERDAM - Het onderzoek van de politie naar de liquidatie van de Britse drugshandelaar Simon John Cowmeadow zit vast. De recherche zoekt nog naarstig naar getuigen die kunnen vertellen over de achtergronden van de Engelsman.Cowmeadow was in Groot-Brittannië veroordeeld tot achttien jaar cel, ontsnapte en dook daarna waarschijnlijk vijf jaar onder in Amsterdam en omgeving. Zondag 18 november werd hij doodgeschoten op de Zuiderzeeweg op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

De Brit verbleef waarschijnlijk vaak in een woning aan de Schanshoek in Amstelveen-Zuid en verplaatste zich verder voortdurend binnen Amsterdam, waar hij weer in drugs handelde. Hij had vervalste identiteitspapieren op naam van Brian Stewart McDowell en werd pas aan de hand van zijn vingerafdrukken geïdentificeerd als de gezochte drugsdealer, die internationaal stond gesignaleerd.

In het tv-programma Opsporing Verzocht deed de recherche gisteravond weer een oproep aan getuigen zich te melden.

Een stel dat in de auto passeerde, zag Cowmeadow die zondagavond rond tien over half zeven uur vlak bij Camping Zeeburg op straat liggen, kort nadat hij van dichtbij door het hoofd was geschoten. De motor van de grijze Opel Corsa die hij had gehuurd, en die vlak naast hem stond, draaide nog. De politie zoekt met name een motorrijder in een oranje of rood leren jack, die kort na de moord pal naast de Brit stopte.

De politie heeft nog niet kunnen achterhalen hoe en waar Cowmeadow de weken voor zijn dood precies doorbracht en of hij wellicht een stamcafé had in Amsterdam. Het afgelegen Zeeburgereiland is populair onder criminelen, die op die plek graag zaken doen.