Onderzoek: mensen met mondkapje op niet minder voorzichtig

Volgens een onderzoek dat gehouden is in een Amsterdamse winkelstraat, heeft het dragen van mondkapjes geen effect op het waarborgen van de 1,5 meter afstand. Veel bepalender voor het gedrag is hoe druk het is op een plek.

In de Albert Cuypstraat worden gratis mondkapjes uitgedeeld. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
In de Albert Cuypstraat worden gratis mondkapjes uitgedeeld.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving heeft voor het eerst camerabeelden geanalyseerd van een Amsterdamse winkelstraat eind mei en begin juni.

De onderzoekers bekeken 407 personen een halve minuut lang: de helft droeg een mondkapje, de andere helft niet. Voor zover mogelijk, werden gezinnen buiten beschouwing gelaten. Van de personen die een mondkapje droegen, droeg vier op de vijf het correct, over de mond en neus.

Meer dan de helft van de personen, 55 procent, nam geen 1,5 meter afstand in acht; 12% hield zelfs minder dan een halve meter afstand van elkaar.

Belangrijker: de onderzoekers konden niet terugzien dat het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen wel of niet 1,5 meter afstand houden. Er lijkt volgens hen dus geen verband te bestaan tussen het dragen van een mondkapje en afstand houden.

Wel is het zo dat op drukke plekken mensen de regels minder in acht houden. Drukte lijkt dus de belangrijkste voorspeller voor de vraag of mensen afstand houden.

Mondkapjesplicht

De bevindingen zijn interessant in het licht van de gedeeltelijke mondkapjesplicht die is ingevoerd op onder meer de Wallen en de Albert Cuypstraat in Amsterdam. Overigens is de conclusie in strijd met onderzoek in Duitsland en Italië, dat zou bewijzen dat mondkapjes juist ervoor zorgen dat mensen meer afstand van elkaar houden. Wel is het zo dat mensen die een mondkapje dragen, minder ertoe geneigd zijn om hun gezicht aan te raken.

Het onderzoek is nog niet peer-reviewed: dat betekent dat de resultaten nog niet door andere academici zijn doorgelicht. Dat is echter vaker het geval bij onderzoeken over het coronavirus, omdat de situatie rondom de pandemie zeer snel verandert terwijl er tegelijk veel behoefte is aan nieuwe inzichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden