Onderscheiding voor ‘bruggenbouwer’ uit Amsterdam-West

Amsterdammer Marjo Dankers heeft vrijdag de Amsterdamspeld gekregen voor haar ‘jarenlange vrijwillige inzet’ om de leefbaarheid op het Marcanti-eiland in West te verbeteren.

De piramidewoningen op het Marcanti-eiland, waar Dankers ambassadeur leefbaarheid is. Beeld Shutterstock
De piramidewoningen op het Marcanti-eiland, waar Dankers ambassadeur leefbaarheid is.Beeld Shutterstock

Al bijna dertig jaar zet Dankers zich in voor bewoners in Oud-West en Westerpark op talloze manieren. Zieke buren krijgen een kaartje, anderen hulp om ‘angst en woede om te zetten in positieve acties,’ aldus de gemeente. Naast haar werk als docent op een middelbare school trad Dankers bovendien op als mantelzorger.

De inspanningen van Dankers bleven niet beperkt tot het individuele niveau. Zo was ze vijftien jaar lang lid van het buurtcomité in West en schopte het daar zelfs tot voorzitter. In deze hoedanigheid zag ze erop toe dat Burendag naar behoren verliep en diversiteit werd gevierd. Ze bemiddelde waar nodig in de buurt en pleitte voor meer kunst en cultuur.

Genoeg reden voor een onderscheiding, zo oordeelde de gemeente. ‘Mevrouw Dankers is onvermoeibaar als het gaat om Amsterdammers het gevoel te geven dat ze gezien, erkend en gewaardeerd worden. Zij is de bruggenbouwer die onderlinge meningsverschillen weet te doorbreken.’

Ambassadeur leefbaarheid

Dankers is inmiddels geen voorzitter van het comité meer, maar wel ambassadeur leefbaarheid van het Marcanti-eiland in West. Dat betekent dat zij projecten kan opzetten om de buurt te verbeteren en daar subsidie voor kan krijgen van de gemeente.

Amsterdammers die zich minimaal vijf jaar hebben ingezet voor de stad komen in aanmerking voor de Amsterdamspeld. In maart 2019 nam crèche-medewerker Piet van der Gaag de onderscheiding in ontvangst, voor zijn jarenlange inzet voor de kinderopvang in Amsterdam-Noord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden