Nieuws

Ondernemers binnenstad zwaar getroffen door corona: ‘Zet vooral een bord in Maastricht: kom naar Amsterdam’

Uit de jaarlijkse City Index blijkt dat horeca en winkels in de Amsterdamse binnenstad nog veel harder worden geraakt door corona dan in de rest van het land. Bezoekers werven moet geen taboe meer zijn, vindt ondernemersvereniging Amsterdam City. ‘Voorlopig is het zeker niet te druk.’

Bart van Zoelen
In het centrum is het ongewoon rustig. Een discussie over de drukte die op termijn weer aanzwelt, is wel het laatste waar ondernemers nu behoefte aan hebben. Beeld Remko de Waal/ANP
In het centrum is het ongewoon rustig. Een discussie over de drukte die op termijn weer aanzwelt, is wel het laatste waar ondernemers nu behoefte aan hebben.Beeld Remko de Waal/ANP

Het centrum van Amsterdam kreeg het nog zwaarder te verduren door de coronacrisis dan de rest van het land. De jaarlijkse City Index schetst een gitzwart beeld van de binnenstad­economie in 2020. Op basis van CBS-cijfers meldt de City Index dat bij de cafés en restaurants in het centrum de eerste drie kwartalen maar 54,9 procent werd besteed van de omzet in 2019. Nog een stuk slechter dus dan landelijk, waar cafés en restaurants deze kwartalen gemiddeld terugvielen naar driekwart van hun verdiensten in 2019.

In het gebied waar de City Index over gaat, het centrum plus delen van Oud-Zuid en Oud-West, kelderden de bestedingen bij hotels zelfs naar minder dan een kwart van het jaar daarvoor. Gemiddeld in heel Nederland ging het om een halvering. In het tweede kwartaal van 2020 werd in de binnenstad ruim 40 procent minder uitgegeven bij de vele schoenen- en kledingwinkels vergeleken met een jaar eerder. Dat was landelijk respectievelijk 25 en 30 procent minder.

“Amsterdam is extra getroffen omdat de bezoekerseconomie zo’n belangrijk deel uitmaakt van de stad,” zegt voorzitter Willem Koster van Amsterdam City, de ondernemersvereniging die elk jaar de economische graadmeter voor het centrum en delen van Oud-Zuid en Oud-West opstelt. “Het centrum is dan weer harder getroffen dan de wijken eromheen.”

Vanaf Pasen kan de economie misschien geleidelijk weer van het slot, maar Koster vraagt zich hardop af of de binnenstad zich dan snel herstelt. De in december begonnen tweede lockdown is nauwelijks verwerkt in de cijfers, maar lijkt een nog grotere klap dan de maatregelen voor de winkels en de horeca in het voorjaar van 2020. Als Koster om zich heen kijkt in de Kalverstraat, ziet hij voor het eerst winkels vertrekken.

Schrikbeeld voor ondernemers

Het is ook maar de vraag of het geld meteen weer gaat rollen. “De Amsterdammer zal wel weer komen, maar het gaat nog heel lang duren voordat de toerist van ver weer komt,” zegt Koster.

Daarbij komt dat ondernemers al hun reserves hebben aangesproken. “Hun schrikbeeld is dat verhuurders, banken en de gemeente op de stoep staan zodra alles weer opengaat.” Heffingen zijn slechts opgeschort en belastingaanslagen staan nog open, terwijl ondernemers die volgens Koster nu echt niet kunnen opbrengen. Uit een enquête blijkt dat 86 procent van de ondernemers erop aandringt dat de gemeente ze meer tegemoet komt.

De ondernemers vragen toch al om meer coulance, met als voorbeeld de tijdelijke uitbreiding van terrassen. Volgens Koster zien ondernemers ook wel dat delen van het centrum voor de coronacrisis zwaar te lijden hadden onder de toeristenstroom, maar alvast een discussie starten over de drukte die op termijn weer aanzwelt is wel het laatste waar ondernemers nu behoefte aan hebben. “Voorlopig is het zeker niet te druk.”

Het werven van bezoekers moet onder deze omstandigheden geen taboe meer zijn, vindt Amsterdam City. Voorheen stond alles in het teken van het spreiden van de drukte weg van het centrum, maar zeker de eerste tijd kan juist de binnenstad een steuntje in de rug gebruiken. “Zet vooral een bord in Maastricht: kom naar Amsterdam.”

Mooiste plekje op aarde

Net als vorige jaren vraagt de City Index aandacht voor de verloedering, zoals bekladding, vernieling, hondenpoep en vooral zwerfvuil. “In eerdere jaren dachten we: het is zo druk, ze kunnen hier zeker niet schoonmaken,” zegt Koster. “Maar nu komt er geen hond en het is nog steeds niet schoon.”

In de enquête zegt een kwart van de ondernemers er slecht voor te staan. Nog weer een kwart noemt de eigen situatie zelfs zeer slecht. Tweederde is somber over het aantal bezoekers aan de binnenstad in 2021.

Toch houden de meeste ondernemers de moed erin. “Negen op de tien zegt: we blijven ervoor gaan,” concludeert Christine Govaert, ook van Amsterdam City. “Ons basismateriaal is het mooiste plekje op aarde, zeggen ze. We laten ons niet uit het veld slaan door een of ander virus.”

De Amsterdam City Index verschijnt donderdagmiddag op amsterdamcityindex.nl. Donderdagavond om 18.15 uur organiseert de ondernemersvereniging live op AT5 een verkiezingsdebat met de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden