'Ondermijning' voorkomen: ambtenaren op training

De gemeente Amsterdam gaat honderden ambtenaren trainen om scherper te worden op 'ondermijning': het ontwrichten van de stad door criminelen. Ook worden op allerlei fronten systemen verbeterd om mogelijk criminele invloeden sneller zichtbaar te maken.

Paul Vugts en Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

De extra opleidingen zijn voor handhavers, straatmanagers, veiligheidscoördinatoren, beleidsmedewerkers en adviseurs. Veel te vaak zijn zij niet of onvoldoende alert op inmenging door de misdaad. Afdelingen en diensten werken te vaak langs elkaar heen.

De maatregelen vormen de kern van het veelomvattende programma De Weerbare Stad waarmee het stadsbestuur een groot offensief begint tegen 'de aantasting en ontwrichting van wijken en buurten, maatschappelijke voorzieningen, financieel-economische systemen en de democratische rechtsorde' - zoals de gemeente 'ondermijning' definieert.

Mensenhandel
De afdelingen Openbare Orde en Veiligheid en Onderzoek, Informatie en Statistiek bouwen aan een systeem om door de hele gemeente de informatie over 'ondermijning' te kunnen verzamelen. Nu ontbreekt het aan centraal overzicht en verzamelen verschillende onderdelen los van elkaar informatie over risico's, signalen, trends en ontwikkelingen.

Via verschillende onderzoeken en door specialisten aan te stellen, probeert het stadsbestuur beter zicht te krijgen op de drugshandel - en het investeren van de opbrengsten daarvan -, mensenhandel, witwassen en fraude.

Taximarkt
In 2018 groeiden de investeringen in vastgoed in de stad bijvoorbeeld met 27,8 procent naar 17,1 miljard euro. De buitenlandse investeringen groeiden van 9,9 miljard in 2017 naar 12 miljard in 2018. De omzet van de detailhandel groeide naar 3 miljard.

Interessant deelonderzoeken zullen zich richten op de horeca (5.800 vestigingen in Amsterdam) - waar opvallend vaak zaken worden gefinancierd met onduidelijke 'onderhandse leningen' - en de taximarkt. Van de ongeveer 4.000 taxibedrijven die (gedeeltelijk) in Amsterdam actief zijn, is onduidelijk in hoeverre zij criminaliteit faciliteren of crimineel zijn.

Er zijn al van oudsher signalen over drugs (gebruik, handel en bezit), wapenbezit en -handel, mensenhandel, witwassen, faillissementsfraude, verzekeringsfraude et cetera.

Strenger
De gemeente doet samen met andere instanties naar eigen zeggen al veel om meer grip op de branche te krijgen, maar een nieuw 'plan van aanpak' Taxi moet de basis vormen voor een strenger beleid.

De strijd tegen 'ondermijning' heeft landelijk prioriteit gekregen. Van de 100 miljoen euro die de regering daarvoor incidenteel heeft uitgetrokken, krijgt Amsterdam ruim 8 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden