Onbegrip over drukte bij betoging tegen racisme

Het samendrommen van demonstranten op de Dam maandag is verkeerd gevallen bij een flink deel van de Tweede Kamer en andere critici. De betogers hadden op zijn minst onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor de demonstratie, ingegeven door de fataal afgelopen arrestatie van de zwarte Amerikaan George Floyd, kwamen naar schatting ongeveer 5000 mensen opdagen. Ze wilden lucht geven aan hun verontwaardiging over het geweld dat zwarte Amerikanen van de politie te verduren hebben.

PVV-leider Geert Wilders begrijpt niet dat terrasgangers strikt afstand moeten bewaren maar dat voor ‘een linkse demonstrant’ dat voorschrift ‘ineens niet meer’ geldt. Hij noemt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ‘corrupt’ omdat ze ‘links boven de wet’ zou stellen en wil justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg.

“Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen,” zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA). Fractiegenoot Julius Terpstra spreekt van een ‘klap in het gezicht van de zorgverleners’ die juist op adem hoopten te komen nu het coronavirus voorlopig beteugeld lijkt. En Madeleine van Toorenburg noemt de drukte ‘compleet gestoord’.

Justitieminister Ferd Grapperhaus vond de demonstratie ‘echt buiten de perken.’ Dat is “pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden.” Ook Grapperhaus wijst erop dat het aan burgemeester Femke Halsema, samen met politie en justitie, was de betoging te beletten of op te breken. “Het demonstratierecht is een grondrecht, maar er moet te allen tijde wel 1,5 meter afstand gehouden worden,” onderstreept de minister.

Halsema

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt de beelden van een volle Dam ‘in coronatijd echt niet deugen', hoe ze ook ‘de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid’ steunt. De demonstranten hadden afstand moeten bewaren en waar dat misging had moeten worden ingegrepen. “Ik zie foto’s waarop de burgemeester nota bene doodleuk tussen de mensenmassa staat. Zonder mondkapje, en lijkt zelfs binnen 1,5 meter. Wat is dit in hemelsnaam?”

Ook Van Dam heeft vragen aan Halsema. “Welke afspraken heeft zij op voorhand met de organisatoren gemaakt?”

D66-europarlementariër Samira Rafaela was zelf bij de demonstratie, maar hield het voor gezien. “Het werd echt te druk, waardoor 1,5 meter afstand houden lastig werd. Daarom ben ik weggegaan. En ik roep iedereen om 1,5 meter afstand te houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden