Omwonenden Schiphol presenteren eigen plan tegen geluidshinder

Omwonenden van Schiphol komen zelf met een plan om de hinder die ze van de luchthaven ondervinden te beperken. Ze willen onder meer dat er tussen 23 uur en 7 uur helemaal niet meer wordt gevlogen en in het weekend geen vliegverkeer tot 9 uur.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook moeten vliegtuigen altijd landen in glijvlucht, om geluidshinder te minimaliseren, en moet het aantal vluchten per uur omlaag. Verder opperen ze dat er geregeld wordt gewisseld van baan, om zo omwonenden meer rust te gunnen.

De Bewoners Omgevingsraad Schiphol, bestaande uit honderd bewonersorganisaties rond Schiphol, komt met het tienpuntenplan omdat de Tweede Kamer donderdag spreekt over de luchtvaart, het herstel daarvan na de coronacrisis en de relatie met stikstofuitstoot.

Het kabinet geeft Schiphol de kans verder te groeien dan de 500.000 starts en landingen van 2019, maar op voorwaarde dat de hinder voor omwonenden wordt teruggedrongen en het vliegveld duurzamer wordt.

Liever krimp

Zelf kwam Schiphol ook met plannen, maar volgens Matt Poelmans zetten die geen zoden aan de dijk. “Er zitten maatregelen bij die in het verleden al niet uitvoerbaar bleken. Bovendien is er een sprake van een waterbedeffect. Je verschuift de problemen alleen maar in plaats van ze op te lossen.”

Poelman, die ongeveer 20.000 omwonenden vertegenwoordigt, zou nog liever zien dat Schiphol krimpt of wordt verplaatst, maar denkt met tien aanpassingen voor het luchtverkeer van en naar Schiphol toch een leefbare woonomgeving te kunnen behouden. “Met dit plan gaat iedereen in de omgeving voordeel hebben.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden