PlusAchtergrond

Omstandigheden perfect, maar van onbezorgde ijspret is geen sprake

De gemeente Amsterdam heeft de Eenhoornsluis afgesloten, zodat er in de grachten ijs kan ontstaan.  Beeld ANP
De gemeente Amsterdam heeft de Eenhoornsluis afgesloten, zodat er in de grachten ijs kan ontstaan.Beeld ANP

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond maakt zich zorgen over de komende dagen. Het verlangen naar ijs is groot, maar kan de drukte in goede banen worden geleid?

Patrick Meershoek

Het is de wereld op zijn kop. Eindelijk zijn de schaatsomstandigheden weer eens gunstig, maar voorzitter Rieks Poelman van de sectie natuurijs van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond kan er niet van genieten. “We zitten momenteel met een levensgroot dilemma. De opwinding onder schaatsers is enorm. Hoe gaan de mensen zich gedragen wanneer tegen het einde van de week kan worden geschaatst op open water? We maken ons echt grote zorgen over de veiligheid.”

Met de winterpluim in het achterhoofd voorziet Poelman een somber scenario voor de komende week. “De landijsbanen hebben het lastig vanwege de sneeuwval. De verwachting is dat de kwaliteit van het ijs daar niet verbetert. Met een paar nachten strenge vorst wordt het open water wel begaanbaar. Drie keer raden waar de mensen dan gaan schaatsen. De liefhebber heeft sowieso een sterke voorkeur voor het zwarte ijs van de plassen en de meren. Alle toertochten zijn afgeblazen wegens corona, dus daar is geen organisatie en geen toezicht.”

Hype

Op gezond verstand moet in dit geval beter niet worden gerekend, vreest de voorzitter. “Er is momenteel sprake van een hype: iedereen kijkt ernaar uit te kunnen schaatsen. Premier Rutte heeft vrijdag gewaarschuwd voor grote drukte op het ijs, maar ik vrees dat daar nauwelijks naar wordt geluisterd. Kijk wat er in de zomer gebeurde bij de oproep om niet naar het strand te gaan? En wat er vorige maand in Limburg gebeurde toen daar de eerste sneeuw viel? Iedereen sprong meteen in de auto. Ik ben bang dat we nu hetzelfde gaan meemaken.”

Ook op de 450 landijsbanen leven zorgen over de verwachte toestroom. Poelman: “We hebben een ticketsysteem ontwikkeld waarmee de ijsbanen de reserveringen kunnen regelen. En met goede protocollen en looplijnen van en naar de baan kom je een heel eind. Toch zijn er ook ijsbanen in het land die nu het water laten weglopen, omdat de beheerders een terrein hebben dat niet kan worden afgegrendeld en verwachten dat de drukte gewoon te groot wordt. Of omdat er voornamelijk vrijwilligers werken die vanwege hun leeftijd voorzichtig moeten zijn in verband met corona.”

Van onbezorgde ijspret is op deze manier geen sprake. “Ik weet het,” zegt Poelman. “Ik ben in 2012 aangetreden als voorzitter. In mijn eerste jaar hadden we meteen een aantal toertochten. Daarna ben ik acht jaar koning zonder land geweest. Het weer is wat het is, daar doe je niets aan. Eindelijk zit alles weer eens mee voor prachtig natuurijs, gooit corona roet in het eten. Maar veiligheid gaat ook nu voor alles. Het is prima als mensen het ijs op gaan, maar de drukte moet wel beheersbaar blijven.”

IJsbanen regio Amsterdam: ijsdikte is onzeker
Bij schaatsclub Hard gaat ie in Landsmeer is de schaatskoorts ook flink toegeslagen. Of er al binnen paar dagen geschaatst kan worden? Daar is ijsmeester Jelle Attema nog niet erg positief over. “Zondag lag er veel sneeuw op het ijs en waren er wat wakken. De wind en sneeuw zijn een spelbreker. Het moet nog een paar nachten goed doorvriezen voor we erop kunnen.”

Voor de jeugd is er in Landsmeer een ijsdikte van 4 tot 5 centimeter nodig, voor de volwassenen 7 tot 8. Maar of de volwassenen ook welkom zijn als de schaatsclub zijn deuren opent, weet hij nog niet. “Met de gemeente moeten we nog overleggen hoeveel mensen we kunnen toestaan. De jeugd tot 12 jaar oud mag sowieso komen, maar we moeten het aantal mensen wel kunnen beheersen.”

Bij de Diemer IJsclub leven dezelfde zorgen, vertelt Marten van der Hoek. “Er lag eerst een dun laagje ijs en daar is de sneeuw overheen gekomen. Maandagavond is er een vergadering waarbij we gaan we kijken wat we kunnen doen om er zo snel mogelijk op te kunnen. Met alle liefde willen we open, maar het is even afwachten.” Ook in Diemen moet de ijsclub nog met de gemeente om tafel hoe er straks eventueel geschaatst kan worden zonder dat de coronamaatregelen in het gedrang komen.

(Door: Jesper Roele)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden