Amsterdam Bewaar

Ombudsman: 'Politie kan problemen in centrum 's nachts niet aan'

Drukte op de Oudezijds Achterburgwal
Drukte op de Oudezijds Achterburgwal © Mats van Soolingen

Het centrum van Amsterdam verandert 's nachts volgens de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond in een "urban jungle'' zonder gezag.

Crimineel geld is er 'leidend', de politie kan de situatie niet aan en het is er veel te druk, waardoor onveilige situaties ontstaan, schetst de ombudsman in een interview met dagblad Trouw.

Zuurmond is tijdelijk aan de rand van het prostitutiegebied aan de Wallen gaan wonen om zelf te ervaren hoe het er daar aan toe gaat. Een van zijn constateringen is dat er 's avonds veel te veel mensen op de been zijn.

Dat was ook de conclusie van een rapport van de ombudsman dat eerder dit jaar verscheen. Daarin noemde Zuurmond de stad ook al een 'urban jungle,' waarin de overheid 'onduldbaar afwezig' is. Het schokkende rapport leidde tot een intensivering van het toezicht in de stad, met extra handhavers en een stopverbod voor taxi's.

Massa
"Bij een uitslaande brand of een hartinfarct kunnen de hulpverleners niet ter plekke komen. Mocht de politie al achter een crimineel aan willen, ze komt gewoonweg niet door de massa heen.''

Verder ziet hij onder meer veel illegale taxi's en bootjes die zonder vergunning passagiers meenemen. Volgens de ombudsman moet gebied voor gebied "de bezem door het centrum'', te beginnen met het Leidseplein.

Hardnekkig
In een reactie in Trouw noemt de woordvoerder van de onlangs aangetreden burgemeester Femke Halsema de problemen hardnekkig. Aanpak ervan staat hoog op haar agenda.

De kersverse burgemeester bezocht daarom vrijdagnacht de drukke uitgaansgebieden om daar te praten met agenten, handhavers, ondernemers, bewoners en het uitgaanspubliek

Lees ook: Lawaai op het Leidseplein? Oordoppen in, dan gaat het prima