Ombudsman: ‘Klachten geluidsoverlast door metro Nieuwmarktbuurt zijn terecht’

Bewoners van de Nieuwmarktbuurt klagen al jarenlang terecht over geluidsoverlast door de metro die onder hun huizen doorrijdt. Dat blijkt uit onderzoek, stelt de gemeentelijk Ombudsman Arre Zuurmond.

Marc Kruyswijk
De metrohalte in station Nieuwmarkt. Beeld ANP
De metrohalte in station Nieuwmarkt.Beeld ANP

Er blijken verschillende plekken te zijn waar de bewoners te kampen hebben met laagfrequent geluid. In de woningen leidt dat tot een bonkend geluid en trillingen waardoor lepeltjes soms staan te dansen in de kopjes. Het gaat om acht woningen in en rond het Pentagongebouw en vier adressen in de omgeving van de Rechtboomsloot.

Uit het onderzoek leidt de Ombudsman af dat de trillingen samenhangen met de conditie van de metrowielen, met de rails en ook met de staat van de tunnel zelf. De Ombudsman is blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is. “Het staat nu onomstotelijk vast dat de overlast niet in de hoofden van een paar bewoners bestaat.”

Susanne Laws woont in het Pentagongebouw en kampt al jaren met de overlast. “Het wordt steeds erger. Ik ben blij dat dit onderzoek aantoont dat wij echt reden hadden om daarover te klagen, wij zijn de Ombudsman zeer dankbaar voor de moeite die hij doet voor ons. Het is goed dat de wethouder de problemen gaat aanpakken, dat stemt hoopvol. Het zou mooi zijn als de voorgestelde maatregelen helpen.”

Duidelijke piek

Het gaat om een aantal aanwijsbare locaties, stelt de Ombudsman. “Er is sprake van een duidelijk aanwijsbare piek in de trillingen op die specifieke locaties in de tunnel.” En: “Ik wil met de gemeente bespreken waarom dit zolang geduurd heeft, naar mijn oordeel heeft de gemeente de oorzaak heel lang buiten zichzelf gezocht.” Verkeerswethouder Sharon Dijksma erkent dat de zoektocht naar de oorzaak van de trillingen lang heeft geduurd.

Het onderzoek is door een gespecialiseerd bureau uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Voor het onderzoek zijn metingen gedaan aan boord van rijdende metrostellen die op nachtelijke momenten op het traject tussen CS en Weesperstraat heen en weer hebben gereden.

Volgens Dijksma bevestigen de resultaten de hypothese dat het verhoogde trillingsniveau rond het Pentagongebouw wordt veroorzaakt door een las in de rails. “We gaan in de eerste week van november die las vervangen en alle lassen rondom de Nieuwmarkt vlak maken. Ook gaan we frequent extra controles doen om de slijtage en conditie in de gaten te houden.” Verder laat de wethouder weten dat in 2020 een slijptrein het gehele spoor in de Oostlijntunnel zal slijpen zodat alle onregelmatigheden op het loopvlak van de rails verdwijnen.

De Ombudsman is al jaren betrokken bij de aanhoudende klachten van bewoners die boven de tunnelbuis van de Oostlijn wonen. Die klachten zijn er als sinds november 2012. Naar aanleiding daarvan werden al onderzoeken gedaan naar mogelijke oorzaken zoals verschillen in de waterstand, trillingen van ventilatieroosters, de bouwkundige staat van de huizen en aanpassingen in de openbare ruimte. De bron van de overlast werd, tot frustratie van de betrokkenen, echter niet achterhaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden