Nieuws

Oma Lies (87) werd opgelicht en kreeg corona, kleindochter zamelt geld in

Maxime Rietbergen (23) zamelt geld in voor haar oma. Deze werd afgelopen week in haar woning in Amsteldorp (Oost) opgelicht en raakte het geld van haar spaarrekening van 9500 euro kwijt.

Tom Grosfeld
Lies, de oma van Maxime Rietbergen. Beeld
Lies, de oma van Maxime Rietbergen.

Oma Lies (87) voelde zich al een paar dagen ziek en besloot zich te laten testen op corona. Net toen ze zwakker en minder alert was dan normaal, sloegen de oplichters toe.

Wat er gebeurde: ze werd ’s avonds gebeld door iemand die zich voordeed als politieagent. Hij vertelde een lang verhaal, over dat er gekke dingen gebeurden op haar rekening, en verbond haar door met een zogenaamde bankmedewerker. Die noteerde haar gegevens. Even later kwam een man aan de deur om haar bankpas op te halen. Hij pinde haar rekening leeg.

“Zo brutaal zijn ze,” zegt Maxime Rietbergen. “Je wordt helemaal omgepraat. Oma mocht ook niets tegen anderen zeggen over dat telefoongesprek. Mijn tante, die haar die avond belde, had direct door dat het niet in de haak was.”

Besmet met corona

En dan bleek Lies ook nog eens corona te hebben. Inmiddels ligt ze al een paar dagen in het ziekenhuis. De familie kijkt of ze naar een verzorgingstehuis kan om uit te zieken, want ze vinden het wel erg klinisch in het ziekenhuis. De oma van Rietbergen kan nog niet helemaal geloven wat er is gebeurd de afgelopen dagen. “Ze kan of wil er niet over praten. Ze is het, denk ik, aan het wegstoppen.”

Extra wrang is dat Rietbergen en de familie niet bij haar langs kunnen omdat ze corona heeft. Wel hebben ze gebeld. “Oma vertelde tegen mijn vader dat ze zo haar best had gedaan om te sparen. Ze begon over een etentje dat hij nog kreeg voor zijn verjaardag en over dat ze nog iets moest kopen voor mijn afstuderen. Maar ze wist niet hoe. En ze heeft heel lang gespaard voor een nieuwe scootmobiel. Die wilde ze binnenkort gaan kopen.”

Dat is ook hoe Rietbergen haar oma kent: dingen laten, zodat ze kon sparen. “Dus mijn hart brak gewoon toen ik dit hoorde. Ik dacht meteen: ik moet haar helpen.” Rietbergen startte een inzamelactie en hoopt de 9500 euro op deze manier terug te kunnen geven aan haar oma. “Ze weet niet dat ik dit doe, dus ik hoop haar er binnenkort mee te verrassen.”

Rietbergen vindt het daarnaast belangrijk om anderen te waarschuwen voor dit soort oplichters. “Volgens de politie zijn ze nu heel actief. Ze pikken de oude mensen er tussenuit. En ze gaan geraffineerd te werk. Niemand had verwacht dat oma dit kon overkomen, dat ze erin zou trappen. Maar het gebeurde.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden