OM: Zion R. uit Zuidoost schoot ‘Maantje’ Sambo dood op Krugerplein

Justitie is ervan overtuigd dat Zion ‘Spoortje’ R. (22) uit Zuidoost in de nacht van 17 op 18 november de 30-jarige Amanuel Sambo heeft doodgeschoten op het Krugerplein in Oost – in een ruzie na een huisfeest in de buurt.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van verdachten (van links naar rechts) Tyrone B., Zion R. en Joshua van Z. tijdens de pro forma zitting over de schietpartij op het Krugerplein. Beeld Hollandse Hoogte / Aloys Oosterwijk
Rechtbanktekening van verdachten (van links naar rechts) Tyrone B., Zion R. en Joshua van Z. tijdens de pro forma zitting over de schietpartij op het Krugerplein.Beeld Hollandse Hoogte / Aloys Oosterwijk

Joshua van Z. (24) en een vorige week gearresteerde derde verdachte zouden ook bij de nachtelijke ruzie betrokken zijn geweest en worden beschouwd als ‘medeplegers’ van de moord of doodslag. Tyrone B. (28) zou een vluchtauto hebben bestuurd.

De rechtbank hield alle verdachten vrijdag in de cel, na een inleidende zitting.

De verdachten en slachtoffer ‘Maantje’ Sambo raakten na het huisfeestje in november even na middernacht verwikkeld in een korte worsteling op de brede stoep voor de kapperszaak tussen snackbar ’t Snorretje en eetcafé Eddy Spaghetti.

Getuigen hoorden twee knallen. Sambo bleek van dichtbij in rug en bil geschoten en overleed in het AMC. Zion R. en Joshua van Z. werden minuten na de schietpartij aangehouden op de Transvaalkade.

Zowel justitie als de rechters zien nieuw bewijs in een afgeluisterd gesprek dat Zion R. in januari tijdens een bezoek in het Huis van Bewaring voerde met zijn vriendin. De opnames waren aanvankelijk slecht te verstaan vanwege de ‘coronaschermen’ tussen het stel, maar zijn onlangs met geavanceerde apparatuur verstaanbaar gemaakt. Zion R. zegt ‘ik heb geschoten’ en lijkt met zijn vriendin te bespreken dat hij de politie ‘de pijp’ (het vuurwapen) zou kunnen wijzen, en wat hem dat aan straf zou opleveren.

Zelf zegt R., die ook prominent voorkomt in een actueel drugsdossier, dat hij vermoedde dat zijn vriendin en hij werden afgeluisterd en dat hij opzettelijk over dat schieten sprak om te controleren of het gevangenispersoneel zou ingrijpen, omdat hij hasj de inrichting wilde binnensmokkelen.

Op de handen en kleding van R. en Van Z. zijn kruitsporen gevonden die kunnen passen bij de kogelhulzen op de moordplek. Zulke schotresten zaten ook in een jaszak van Zion R. – en op de kleding van slachtoffer Sambo.

Tyrone B., een vriend die geregeld met de andere twee was gecontroleerd door de politie, pikte volgens justitie meteen na de schietpartij de vorige week gearresteerde vierde verdachte op met zijn Volkswagen en reed hard weg.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van hoofdverdachte Zion R. wees er op dat zijn cliënt, het slachtoffer en anderen elkaar allemaal ‘brasa’s gaven’ (omhelsden) blijkens foto’s het huisfeestje, en dat daar volop jongens rondliepen die ‘zich wel eens bedienen van vuurwapens’. Het kruit kan R. ook daar hebben opgedaan.

Het afgeluisterde gesprek wordt volgens de raadsman verkeerd geïnterpreteerd.

De recherche haalde in het onderzoek een opmerkelijke manoeuvre uit. Bij de vriendin van Tyrone B. werd eind maart een anonieme brief bezorgd met de tekst: ‘Waarom moest Maantje dood? Voor wat? Ty, Josh en Spoortje, schaam jullie.’ Zij raakte in paniek, ook vanwege hun jonge kinderen, en kwam er pas afgelopen woensdag achter dat de recherche die brief had gestuurd in een poging haar aan het praten te krijgen over wat ze weet.

Op 8 juli is weer een inleidende zitting in de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden