OM wil in oude drugszaak ruim 6 jaar cel voor Gaby H., die nu vast zit voor witwassen

Justitie eist in een oude drugszaak in hoger beroep ruim 6 jaar cel voor Gaby H. (37) – de in Hoofddorp actieve zakenman die vorige week opnieuw is gearresteerd op verdenking van witwassen.

Een Rolls Royce van Gaby H. die op 5 maart bij een laatste inval in beslag werd genomen. Beeld politie.nl
Een Rolls Royce van Gaby H. die op 5 maart bij een laatste inval in beslag werd genomen.Beeld politie.nl

Omdat de drugszaak onder codenaam Hyena alweer 9 jaar oud is, vordert advocaat-generaal Raymond Tdlohreg een jaar minder straf dan de rechtbank hem had opgelegd, vanwege de forse overschrijding van de ‘redelijke termijn’ van vervolging.

Gevlucht uit Syrië

De met zijn familie uit Syrië gevluchte Gaby H. is met zijn dure bolides en zakenimperium een geziene figuur in Hoofddorp en omgeving. De recherche denkt dat zijn geld vooral uit (drugs)misdrijven komt en deed begin maart invallen in zijn huis en zeven bedrijfspanden.

Hij werd gearresteerd toen hij vorige week zondag vanuit Dubai was teruggekeerd om het appèl in zijn drugszaak bij te wonen.

Die oude zaak draait om een transport van 4,5 kilo cocaïne en een kleine 4 kilo amfetamine in verborgen ruimtes in een Seat waarmee autoverhuurder H. medeverdachten op pad zou hebben gestuurd. Hij zegt niet te hebben geweten dat het ging om harddrugs die naar een familielid in Zweden gingen.

Cocaïne uit Peru

Ook zou hij met enkele van zijn vijf in hoger beroep ook berechte medeverdachten cocaïnetransporten vanuit Peru hebben voorbereid en een drugsbende hebben gevormd. Eén van die medeverdachten was een bagagemedewerker van de KLM op Schiphol. Hij heeft zijn rol bij het beramen van de drugshandel in hoger beroep toegegeven.

Gaby H. bekent dat hij cocaïnehandel vanuit Peru voorbereidde, maar zegt dat die nooit is doorgegaan. Het strafdossier bevat ook geen bewijzen voor geslaagde transporten.

Hij wordt ook nog vervolgd voor het omwisselen van tonnen aan kleine coupures in biljetten van 500 euro, ‘gewoontewitwassen’ en het bezit van verboden ‘jammers’ om telecommunicatie mee te blokkeren.

‘Ik heb een breed netwerk’

Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, maar zegt dat hij bijvoorbeeld dat geld wisselde voor een zakenman en een profvoetballer (wiens naam hij niet wil noemen uit vrees voor negatieve publiciteit). “Ik heb een breed netwerk en ken heel veel mensen die veel geld verdienen. Voetballers, ondernemers..,” zei H. maandag tegen het gerechtshof.

H. was gokverslaafd, maar zegt die verslaving inmiddels onder controle te hebben. Hij zegt in Dubai een nering te hebben willen opzetten in de verhuur van auto’s en appartementen aan toeristen – een plan dat vanwege zijn oude én nieuwe zaak nu ‘is bevroren’.

‘Nieuwe zaak slaat nergens op’

De nieuwe witwaszaak waarvoor H. nu in voorarrest is gezet, ‘slaat helemaal nergens op’ en moet ‘een poging (van de autoriteiten) zijn het hoger beroep in de drugszaak te beïnvloeden’, zo herhaalde hij wat hij onlangs al tegen Het Parool zei.

Tegen zijn vijf medeverdachten in de oude drugszaak eist justitie straffen oplopend van twee maanden cel voorwaardelijk (voor Gaby’s tweelingbroer Raby) tot een kleine vier jaar voor een man die de drugshandel mee zou hebben voorbereid .

Donderdag houden de advocaten hun pleidooien, het gerechtshof wijst op 11 juni arrest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden