Plus

OM wil 3,5 jaar voor Omar Z. (22), die vooral islamitische meisjes afperste met naaktfoto's

Justitie eist 3,5 jaar cel tegen Omar Z. (22), voor het afpersen van zeven slachtoffers. Hij zou hebben gedreigd seksueel getinte foto’s of anderszins compromitterende filmpjes van de vooral islamitische meisjes te openbaren. Ze stonden soms tienduizenden euro’s en kostbare sieraden af.

Paul Vugts
Van sommige slachtoffers bestonden geen naaktfoto’s, maar van hen zou Omar Z. hun hoofd via Photoshop op een naakt lichaam hebben gemonteerd. Hij dreigde met geweld en zelfs moord. Beeld Shutterstock
Van sommige slachtoffers bestonden geen naaktfoto’s, maar van hen zou Omar Z. hun hoofd via Photoshop op een naakt lichaam hebben gemonteerd. Hij dreigde met geweld en zelfs moord.Beeld Shutterstock

De zogeheten sextortion gebeurde volgens justitie onder meer via zogeheten ‘exposegroepen’ die Omar Z. beheerde op berichtenapp Telegram. Het gaat om chatgroepen met meer dan 73.000 en meer dan 43.000 abonnees, aan wie de openbaarmaking van ‘kechs’ (hoeren) en ‘fuckboys’ wordt beloofd.

‘Ze konden geen steun zoeken’

Officier van justitie Noor Levinsohn rekent het Omar Z. zwaar aan dat hij vanaf 2018 geraffineerd veelal minderjarige slachtoffers koos die vanwege hun islamitische afkomst geen steun konden zoeken bij hun ouders. “Ze schaamden zich zo dat ze zich volledig isoleerden. De enige uitweg die ze zagen, was betalen.”

De verdachte deed zich tegenover de slachtoffers juist voor als bemiddelaar ‘Adam’ die de chantage zou stoppen, maar volgens justitie was hij zonneklaar zelf de afperser.

Een meisje van 15 zou in haar wanhoop voor tienduizenden euro’s aan sieraden uit de bruidsschatten van haar zussen hebben afgegeven om de eer van de familie te redden. Haar ouders weten nog steeds van niets. Een ander meisje zou 30.000 euro hebben betaald uit de tas met spaargeld die haar vader in zijn slaapkamer bewaarde.

Van sommige slachtoffers bestonden geen naaktfoto’s, maar van hen zou Omar Z. hun hoofd via Photoshop op een naakt lichaam hebben gemonteerd. Niettemin waren de slachtoffers doodsbang voor de schade die het ze zou berokkenen. Z. zou ook hebben gedreigd met geweld en zelfs moord. Bij een van de meisjes zou hij hebben gedreigd dat haar tweelingzusje zou worden gedood.

Geldhonger

Geldhonger was het enige dat de verdachte dreef, volgens de aanklaagster. Levinsohn: “Voor geld liet hij anderen in een donkere put vallen waar zij niet meer uit kwamen.”

Vaak waren de meisjes ‘nog vroeg in hun seksuele ontwikkeling’. “Ze hadden de hulp van hun ouders hard nodig, maar de verdachte kent hun cultuur. In plaats van hulp te zoeken, bestalen ze hun eigen families.”

Sommige meisjes moesten bij vriendinnen geld ophalen om te voorkomen dat hun foto’s online zouden worden gepost. Slachtoffers betaalden ook wel via Tikkie.

Een meisje uit de Biblebelt werd gechanteerd met een ogenschijnlijk onschuldig filmpje waarop ze lachgas gebruikte. Naar haar zou Z. 190 keer hebben gebeld. Vanuit detentie zou hij haar hebben bewogen in zijn voordeel te getuigen bij de onderzoeksrechter. Onder meer in door de inrichting opgenomen gesprekken ziet justitie volop bewijs voor die strafbare beïnvloeding.

Ook zou de verdachte in een hotel aan de Amsterdamse Raadhuisstraat seks hebben gehad met een slachtoffer dat toen verliefd op hem was. Hij perste haar vervolgens af en gebruikte haar om een vriendin af te persen.

Complot

Tegenover de rechtbank ontkende de merkbaar zenuwachtige Omar Z. op zachte toon dat hij de meisjes en één man van in de twintig heeft afgeperst. Hij hielp ze juist. Volgens hem smeedden slachtoffers gezamenlijk een complot tegen hem ‘om hoge schadevergoedingen te krijgen’. “Ik kan ook dingen lopen zeggen.”

Rechters wezen op de sterke overeenkomsten in de verschillende aangiftes en stoorden zich merkbaar aan Z.’s vage verklaringen en ‘geheugenverlies’.

Zijn advocaat Robin van der Wal vroeg de rechtbank vrijspraak voor de belangrijkste verdenkingen, bij gebrek aan bewijs dat de aangiftes ondersteunt. Hij vroeg de rechtbank er rekening mee te houden dat zijn cliënt na zijn arrestatie in Italië in juni 2021 een verschrikkelijke tijd had tijdens zijn ‘veel te langdurige detentie’ daar. Bewaarders zouden hem hebben mishandeld omdat ze hem zagen als verkrachter.

De eis van justitie noemde hij disproportioneel. Als de rechtbank zijn cliënt straft, zou hij eerder denken aan een taakstraf en een voorwaardelijke straf bovenop de 14 maanden die hij al in de cel zit.

‘Horrorfilm’

Zes van de slachtoffers vorderen schadevergoedingen. Via hun advocaat of schriftelijke verklaringen benadrukten ze hoe eenzaam ze leefden, in onzekerheid en met enorme stress die grote psychische gevolgen had. Ze zeggen last te hebben van slaapproblemen en herbelevingen. Ze waren volkomen in de greep van schaamte en wanhoop en leefden in de diepe angst door hun familie verstoten te worden. In een brief aan de rechtbank schreef een jong slachtoffer dat ‘haar leven van de ene op de andere dag is veranderd in een horrorfilm die door de verdachte werd geregisseerd’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden