OM verwacht hoge gevangenisstraf voor Rico de Chileen

In het eerste proces dat justitie vanaf juni 2020 hoopt te voeren tegen de Amsterdamse Chileen Richard R. (45), ‘Rico de Chileen’, verwachten de aanklagers ‘zeker boven de acht jaar’ te zullen eisen.

Rechtbanktekening van een eerdere zitting met Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Beeld ANP
Rechtbanktekening van een eerdere zitting met Richard R., beter bekend als Rico de Chileen.Beeld ANP

Die eerste strafzaak betreft Orinus1, die voornamelijk draait om het leiden van een criminele organisatie die moorden liet plegen plus het witwassen van 9,6 miljoen euro.

In een latere zaak, Orinus2, verwacht het Openbaar Ministerie hem voor het geven van opdrachten voor meerdere concrete liquidaties te kunnen vervolgen. Dan zou hem levenslang boven het hoofd hangen, mits justitie meer concreet bewijs kan aanvoeren dan tot nu is in gebracht.

Dat bleek woensdag op de zevende inleidende zitting in de strafzaak tegen R., in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

De rechtbank houdt hem nog steeds in de cel omdat die voor alle aanklachten voldoende onderbouwing ziet in het dossier, terwijl R. ‘vluchtgevaarlijk’ is en bovendien het risico bestaat dat hij opnieuw in de fout gaat of het onderzoek zal verstoren als hij tot zijn proces zou worden vrijgelaten.

Advocaat Leon van Kleef had opnieuw bepleit dat het Openbaar Ministerie vooral sfeer maakt in het dossier en R. ‘het profiel’ aanmeet van een levensgevaarlijke leider van de extreem gewelddadige onderwereld.

Dat ‘high profile’ is volgens de raadsman nog altijd voornamelijk gestoeld op versleutelde, maar onthulde ‘PGP’-berichten (Pretty Good Privacy) van medeverdachten, niet van hemzelf. Daarin lijkt openlijk over liquidaties te worden gecommuniceerd. Daarnaast leunt justitie volgens Van kleef zwaar op informatie van het Team Criminele Inlichtingen – de ‘geheime dienst’ van de recherche. “Maar niet voor niets mag dergelijke informatie niet als bewijs worden gebruikt.”

Ridouan Taghi

De medeverdachten die de berichten zouden hebben verstuurd zijn onder anderen de voortvluchtige, inmiddels extreem beruchte Ridouan Taghi en andere spelers zoals de tot levenslang veroordeelde Naoufal ‘Noffel’ F. en de in Amsterdam actieve maffiabaas Raffaele Imperiale.

Hun groep zou niet alleen vele liquidaties hebben laten plegen, maar het ook voorzien hebben op grote criminelen zoals Amsterdammer Danny K., Karim Bouyakhrichan, de broer van de in 2014 in Zuid-Spanje geliquideerde Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan en de in Marokko gedetineerde Mustapha F., alias ‘Moes No Limit’ – ex-eigenaar van de Zoetermeerse club No Limit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden