OM vervolgt vader ontvoerde Insiya, rechter wijst aanhoudingsverzoek af

Hanneloes Pen

Het Openbaar Ministerie is al bijna anderhalf jaar bezig Shehzad Hemani, vader van de destijds tweejarige ontvoerde Insiya te horen. Advocaten vroegen de rechtbank tijdens de zitting maandag tevergeefs de zaak aan te houden: medeverdachten berechten zonder hoofdverdachte - vader Hemani - erbij is in hun ogen niet acceptabel.

De moeder van het ontvoerde meisje Insiya komt aan bij de rechtbank. Beeld ANP
De moeder van het ontvoerde meisje Insiya komt aan bij de rechtbank.Beeld ANP

“Doorgaan met de inhoudelijke behandeling van de zaak is onaanvaardbaar,” zei Nancy Dekens, advocaat van Erik S. (61), de oud-politieagent die gezien wordt als het brein achter de ontvoering.

Het proces is “volledig uit balans” nu de “spin in het web” niet kan worden berecht, meende Maarten Pijnenburg, advocaat van Lizzy S. (26), de dochter van Erik S.

Op de zitting waren drie van de zes verdachten aanwezig die terecht stonden voor ontvoering van de destijds tweejarige Amsterdamse peuter Insiya in 2016: Erik S. (61), zijn dochter Lizzy S. (26), de ‘analiste’ van het team, en oud-marinier Willem V. (54), thans ondernemer in veiligheidsapparatuur.

Aanhouding

De advocaten vinden het, op zijn zachtst gezegd, vreemd dat eerst de medeverdachten worden berecht en daarna pas de hoofdverdachte, Insiya’s vader die het ontvoeringsteam had ingehuurd. Ze vroegen om aanhouding van de zaak.

Het OM zag daar niets in en beloofde na de veroordeling van de verdachten Hemani te dagvaarden en te berechten.

In februari 2018 ging het uitleveringsverzoek voor Hemani, die na de ontvoering met zijn dochter naar India vluchtte, al de deur uit, waardoor hij tot nu toe niet kon worden gehoord als getuige. ‘Hij kan pas worden gehoord als hij niet als verdachte in de zaak wordt vervolgd,’ zo meldde een advocaat namens Hemani.

De rechter wees het verzoek van de Nederlandse advocaten af omdat het niet aannemelijk is dat Hemani zal verschijnen of worden gehoord. “Er is ook nauwelijks ervaring met India op dat gebied,” aldus de rechter.

Ontvoering

Insiya werd in 2016 vanuit de woning van haar oma aan de Anfield Road in de Watergraafsmeer ontvoerd. Het plan, getiteld Operatie Barney, bevatte een taakverdeling een observatieteam en pick-upteam. Er werden auto’s gehuurd, hotelkamers geboekt, telefoons aangeschaft en een zaaltje gehuurd om de plannen te bespreken.

Een van de medeverdachten, de Amerikaan Robert B. (50), is gevlucht. Hij werd ingevlogen om tijdens de ontvoering de oma van Insiya, bij wie de peuter verbleef, in bedwang te houden. B. had tiewraps en een taser bij zich toen hij op de dag van de ontvoering naar de woning ging.

Tijdens de zitting werden de psychologische onderzoeken behandeld. Uit het rapport over Lizzy S., die een universitaire studie heeft voltooid, blijkt dat zij volledig toerekeningsvatbaar is. Ze durfde haar vader echter niet tegen te spreken.

PTSS

Haar vader Erik S. lijdt aan PTSS en is verminderd toerekeningsvatbaar. Ook financiële problemen zouden meespelen om mee te doen met deze ontvoeringszaak.

Willem V. zei op zijn emotie te hebben gevaren om de vader te herenigen met de dochter. “Ik heb de zaak niet van twee kanten bekeken en blindgevaren op de aangereikte informatie,” aldus Willem V.

De zaak gaat woensdag verder met de slachtofferverklaring van de moeder van Insiya, het requisitoir met de strafeisen en de pleidooien van de advocaten van de verdachten.

India

India besloot Shehzad Hemani, de vader van de ontvoerde peuter Insiya, niet uit te leveren aan Nederland. Het uitleveringsverzoek van het Openbaar Ministerie die de vader ervan verdenkt opdracht te hebben gegeven om zijn dochter te ontvoeren, werd in 2017 afgewezen. De Indiase autoriteiten vinden de kwestie niet strafbaar. Zij beschouwen de zaak niet als onttrekking uit het ouderlijk gezag of kidnapping. Dit betekent niet dat hij door andere landen niet kan worden uitgeleverd aan Nederland.

Irak heeft destijds ook de uitlevering geweigerd van Imran S., de neef van Hemani die ook verdacht wordt van het ontvoeren van Insiya. S. reisde daarna af naar zijn vaderland India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden