OM vervolgt negen verdachten voor aanslagen Poolse supermarkten Beverwijk

Justitie in Noord-Holland heeft negen verdachten in beeld voor de aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en pogingen daartoe. Ze worden in twee verschillende onderzoeken vervolgd.

ANP
De Poolse supermarkt in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk was meermaals het doelwit. Beeld Remko de Waal/ANP
De Poolse supermarkt in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk was meermaals het doelwit.Beeld Remko de Waal/ANP

Maandag stond voor de vierde keer een verdachte voor de rechter, ditmaal in Alkmaar. De 20-jarige Amir S. uit Amstelveen staat in de Top 600, de Amsterdamse lijst van jonge veel­plegers die de stad in het vizier heeft. Hij zou op 28 juni een aantal jerrycans met brandbare stof en een Claymore-mijn tegen de gevel van een Poolse supermarkt in winkelcentrum Beverhof in Beverwijk hebben geplaatst. Tot een explosie kwam het niet en S. werd al snel opgepakt.

Maandag verscheen noch hijzelf noch zijn raadsman in de rechtszaal. Tijdens de summiere behandeling van de zaak bleek wel dat rond de mislukte aanslag nog twee andere verdachten zijn aangehouden. Een van hen zit al enige tijd vast, de ander is vorige week opgepakt. Volgens justitie is het onderzoek zo goed als afgerond.

De drie worden apart berecht van zes andere verdachten, die worden gelinkt aan een serie van vijf ontploffingen bij vier Poolse supermarkten. Die aanslagen waren in december vorig jaar en januari dit jaar, waaronder twee keer bij dezelfde supermarkt in Beverwijk. In deze zaak zitten vier verdachten vast. De vijfde verdachte nam de wijk naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven en de zesde is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

Motief nog steeds onduidelijk

Hoewel de verdachten in beide onderzoeken dezelfde supermarkt op het oog hadden, zijn de onderzoeken van elkaar gescheiden omdat het om andere verdachten gaat, aldus het OM.

De achtergrond voor de aanslagen is nog altijd onduidelijk. Een van de eigenaren van de supermarkt in Beverwijk zei bij een eerdere zitting ­volstrekt in het duister te tasten. De aanslagen richtten forse schade aan en veroorzaakten veel onrust bij omwonenden. In Beverwijk werd de supermarkt na de mislukte aanslag van juni voor onbepaalde tijd gesloten.

Begin november zijn er nieuwe voorbereidende zittingen. De zaak ­tegen Amir S. gaat 20 december verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden