Amsterdam Bewaar

OM verdenkt Holleeder van drie moorden

Willem Holleeder (rechts.)
Willem Holleeder (rechts.) © ANP

Het OM is een vooronderzoek gestart naar de betrokkenheid van Willem Holleeder bij drie liquidaties. De verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros geven daartoe aanleiding.

Justitie verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij de moorden op zijn zwager en voormalig compagnon Cor van Hout, café-eigenaar Thomas van der Bijl en hasjhandelaar Kees Houtman. Dat melden de NOS en het NRC.

Holleeder is nog niet aangehouden. Het vooronderzoek van Justitie is een logische stap na de deal met de nieuwe kroongetuige in het Passageproces, de tot 30 jaar cel veroordeelde 'moordmakelaar' Fred Ros.

In zijn verklaringen noemt Fred Ros Holleeder als één van de opdrachtgevers van de moorden. Ook de Amsterdamse crimineel Dino Soerel, en de Turkse Ali A., in eerste aanleg vrijgesproken, worden door Ros genoemd als opdrachtgevers van verschillende liquidaties.

Ook Peter La Serpe, de eerste kroongetuige in het Passageproces, verklaarde tegen Holleeder, maar deze verklaringen werden buiten het proces gelaten, omdat La Serpe vreesde voor zijn leven als zijn verklaringen tegen Holleeder in het proces zouden worden gebruikt.