OM: Van E. dwong vriendin tot abortus omdat hij geen jongen wilde

Dennis van E. en Patricia Olivieira dos Santos Beeld Videostil
Dennis van E. en Patricia Olivieira dos SantosBeeld Videostil

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Dennis van E. uit Diemen zijn vriendin Patricia Oliviera dos Santos heeft gedwongen abortuspillen te nemen omdat hij geen jongen wilde, maar een meisje.

Josien Wolthuizen

Dat bleek vrijdag tijdens de eerste pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank.

Dos Santos was tussen de 33 en 35 weken zwanger toen haar kindje op 18 oktober dood werd geboren. De Braziliaanse overleed daarna aan de bloedingen die werden veroorzaakt door een scheur in haar baarmoeder. In haar bloed werden sporen van cocaïne, ketamine, mdma en alcohol aangetroffen.

Van E. zit sindsdien vast op verdenking van illegale abortus en doodslag op zijn vriendin. Het OM vervolgt hem mogelijk ook voor moord of doodslag op het kindje. Daarvoor moet de exacte doodsoorzaak nog worden onderzocht.

Schaamte

Volgens de advocaat van Van E. had Dos Santos zelf abortuspillen gekocht en nam ze daarbij alcohol en drugs ‘om de pijn niet te voelen’. In whatsappberichten aan Van E. zou ze hebben gezegd dat ze abortus wilde plegen en stuurde ze daarbij een foto van de pillen. De advocaat stelt dat Dos Santos uit schaamte niet met haar familie sprak over de abortus.

Het OM stelt dat het juist Van E. was die de abortus wilde. De officier van justitie las tijdens de zitting tientallen whatsappberichten voor die die stelling ondersteunen. Van E. stuurde onder meer naar Dos Santos dat hij geen jongen wilde, maar een meisje. Hij zou geen goede ervaringen hebben met jongens.

Als het toch een jongen zou zijn, wilde Van E. dat zijn vriendin abortus zou plegen. Van E. zei dat hij een ongeboren kindje niet als een persoon ziet, dus dat hij geen problemen had met abortus. Als Dos Santos daar niet in mee zou gaan, zou hij de relatie beëindigen en ‘niet de vader van het kind zijn’. Financieel zou Dos Santos, die uit een arm gezin in een gevaarlijke wijk in Fortaleza komt, er alleen voor komen te staan, dreigde Van E..

Reactie Van E.

Van E. leerde Dos Santos drie jaar geleden kennen toen hij op vakantie was in Brazilië. In 2018 kwam ze naar Nederland. Aan het eind van de zitting kwam hij zelf nog aan het woord. Met een snik in zijn stem vertelde hij over de gebeurtenissen. “Op woensdagochtend 18 oktober heb ik de liefde van mijn leven overleden aangetroffen. Oliviera dos Santos was in haar slaap overleden. In ben die ochtend in shock en vol verdriet naar het politiebureau gegaan. In plaats van hulp te krijgen werd ik in de boeien geslagen.”

Van E., die tot zijn aanhouding werkzaam was als actuaris en geregeld in de media als pensioenexpert optrad, maakt zich zorgen over zijn toekomst. “Ik moet nog twintig jaar werken tot mijn pensioen. In de sector waar ik werk, is imago alles. (...) De verdachtmaking klopt niet. Er is sprake van een vreselijke tragedie.”

Van E. hoopte zijn zaak in vrijheid te kunnen afwachten, omdat hij voor zijn zwaargehandicapte vader wil zorgen. “Hij heeft een lage dwarslaesie en heeft alleen mij.” De rechtbank ging daar niet in mee; Van E. blijft in ieder geval tot de volgende pro-formazitting op 27 maart in voorarrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden