OM: Taghi betrokken bij drie moorden in Caloh Wagoh-proces

Ridouan Taghi wordt in het moordproces rondom motorclub Caloh Wagoh gelinkt aan in totaal negen liquidatieopdrachten waarbij drie personen daadwerkelijk zijn vermoord. De moordopdrachten waren gericht op veertien personen.

ANP/Het Parool
Een impressie van Ridouan Taghi. Beeld ANP
Een impressie van Ridouan Taghi.Beeld ANP

“Het was ‘murder on demand’, moord op bestelling,” aldus het Openbaar Ministerie woensdag tijdens een inleidende zitting in deze zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Taghi is vooralsnog geen verdachte in dit proces - Eris genaamd. “Zijn rol en positie in Eris zullen later worden geduid”, aldus justitie.

De naam van Taghi klonk al eerder in het proces Eris. Dinsdag meldde kroongetuige in het proces Tony de G. dat Taghi volgens hem opdracht had gegeven voor vier moorden. Het OM zegt nu dus ook zeker te weten dat hij achter de meeste liquidatieopdrachten in deze zaak zit.

Onderzoek naar een grote hoeveelheid zogeheten PGP-berichten (Pretty Good Privacy) heeft tot die conclusie geleid. Specialisten hebben die gecodeerde berichten kunnen ontcijferen. Taghi hanteert daarin een reeks bizarre bijnamen - bijvoorbeeld ‘last man standing’, ‘enemy for all motherfucker’ en ‘angel of dark’ - en een herkenbare schrijftstijl, aldus het OM. Ook de kroongetuige in het proces heeft over de rol van Taghi verklaard.

Marengo vs Caloh Wagoh

Taghi, die onlangs werd opgepakt in Dubai, wordt momenteel vervolgd in het monsterproces Marengo, waarin hem vijf moorden en het voorbereiden van nog eens vijf moorden ten laste worden gelegd. Belangrijk bewijs wordt daarin aangeleverd door kroongetuige Nabil B. Het onderzoek naar Caloh Wagoh draait om vijf moorden en een groot aantal moordpogingen. Daarnaast draait het onderzoek ook nog om de beschieting van een woning, een afpersing, mishandeling en vuurwapenbezit. Net als in het Marengo-proces is er in het onderzoek naar Caloh Wagoh een kroongetuige die Taghi als opdrachtgever aanwijst.

Het betreft andere moorden dan die in het proces Marengo. Volgens het OM zijn er - onder meer door de rol van Taghi - duidelijke raakvlakken tussen beide onderzoeken, maar is er ook een duidelijk onderscheid en moeten de beide onderzoeken daarom niet met elkaar ‘versmelten’. De moorden in Marengo gingen vooraf aan de reeks in Eris, die begint in januari 2017, met de moord op Justin Jap Tjong. Die markeert wat het OM betreft ‘een nieuwe periode’.

null Beeld Nieuwsuur
Beeld Nieuwsuur
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden