Nieuws

OM: Rico de Chileen vormde broederschap met Taghi

Justitie ziet steeds meer bewijs dat Richard R. (45), alias Rico de Chileen, met zijn eigen criminele organisatie samenwerkte met die van de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) – óók bij het aanjagen van liquidaties.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van een eerdere zitting met Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Beeld ANP
Rechtbanktekening van een eerdere zitting met Richard R., beter bekend als Rico de Chileen.Beeld ANP

De groepen vormden als dat uitkwam ‘een broederschap’ of ‘familie’, zoals de leiders het onderling noemden. R.’s groep ‘deed’ voornamelijk Amsterdam, Taghi ‘deed’ vooral de regio Utrecht.

Onder R. zouden de onlangs tot levenslang veroordeelde Naoufal ‘Noffel’ F. en de Amsterdamse Marokkaan Youssef ‘Skoef’ O. hebben gewerkt als moordmakelaars die de uitvoerders aanstuurden. Tot de uitvoerders behoorde volgens justitie bijvoorbeeld Muhammed S., die onlangs 13,5 jaar cel kreeg voor het leiden van drugsimport via een Urker viskotter. ­

Officieren van justitie Maaike van Kampen en Anke van de Venn zetten op weer een inleidende zitting gisteren uiteen hoe ‘Rico de Chileen’ al ‘een centrale rol’ speelde in de Amsterdamse onderwereld toen kopstuk Gwenette Martha in december 2013 doelwit was van een mislukte moordaanslag.

Machtsvacuüm

R. zou ‘samen met Martha op oorlogspad zijn gegaan’. Dat oorlogspad leidde naar andere sleutelspelers in de Amsterdamse onderwereld. Voormalige vertrouwelingen van Martha zouden de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Samir ‘Scarface’ Bouya­khrichan ertoe hebben bewogen Martha te laten liquideren. Martha werd in mei 2014 vermoord in Amstelveen.

In augustus 2014 werd Bouyakhrichan in Zuid-Spanje op een terras geliquideerd. Hij zat aan tafel met bekende Amsterdamse criminelen die justitie nu rekent tot de groepering van R., onder wie Naoufal F. en Youssef O. Zij lijken ‘Scarface’ gelokt te hebben. R. en enkele gewezen vertrouwelingen van Martha zijn vervolgens ‘in het machtsvacuüm gestapt’.

‘Rico de Chileen’ zou met de in Amsterdam actieve maffiabaas Raffaele Imperiale ook jacht zijn gaan maken op Karim Bouyakhrichan, Samirs broer. Muhammed S. zou van R. opdracht hebben gekregen ‘Kar’ met een mes te vermoorden in Dubai. Imperiale zou ‘Kar’ lokken.

De aanklagers zien in onderlinge, versleutelde maar onthulde PGP-berichten (‘Pretty Good Privacy’) voortdurend bevestigd dat R. via Naoufal F. en Youssef O. moorden aanstuurde.

Zo had zijn groep het volgens de recherche mogelijk voorzien op de bekende Amsterdams-Surinaamse crimineel Delano B., op een relatie van Mink Kok, op misdaadblogger Martin Kok (vermoord in 2016) en op crimineel Jalal el A.

Bij de twee eerstgenoemde moordplannen zou dan weer de beruchte crimineel Willy F. uit Amsterdam-Zuidoost zijn ingeschakeld.

De officieren stipten ook weer aan dat Taghi en R. persoonlijk PGP-contact hadden na de liquidatie van crimineel Samir Erraghib in 2016 in IJsselstein. Ze zouden bovendien volop hebben gecommuniceerd over een mislukt moordplan voor crimineel Mustapha ‘Moes’ F. in diens club No Limit in Zoetermeer.

Zachte informatie

Waar de aanklagers heel veel berichten over en vanuit de organisaties van ‘Rico de Chileen’ en Taghi bij elkaar vegen, probeerde advocaat Leon van Kleef alle zaken weer uit elkaar te trekken. Hij ziet geen bewijs voor een directe relatie tussen zijn cliënt en Naoufal F.

Naoufal F. en Ridouan Taghi zijn ook niet aangeklaagd in de zaken Orinus 1 (R.’s zaak over het leiden van een organisatie voor witwassen, handel in cocaïne, wapenbezit en moord) of Orinus 2, over concrete liquidaties, die later zal worden behandeld.

“Mijn cliënt zit sinds maart 2018 vast in Nederland. Daarvoor zat hij in Chili (waar hij was gearresteerd) vijf maanden in een gat in de grond,” zei Van Kleef. “De zaak tegen hem is vooral gebouwd op záchte informatie. De officieren willen kennelijk wachten op bewijs uit de moeder aller zoekslagen die ze nog willen doen in de bak PGP-berichten, maar zo hoort een proces niet te worden gevoerd.”

Van Kleef herhaalde zijn verzoek R.’s voorarrest te schorsen en hem met een enkelband bij zijn moeder te laten wonen.

De rechtbank oordeelde dat R. in de cel moet blijven omdat zijn ‘persoonlijk belang’ moet wijken voor het maatschappelijk belang en het belang van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie hoopt dat ‘Orinus 1’ medio 2020 inhoudelijk kan worden behandeld.

Drugs, liquidaties en witwassen: wie is ‘Rico de Chileen’?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden