OM: ‘Rico de Chileen’ stuurde moordenaars af op crimineel ‘Boeloeloe’

Volgens het Openbaar Ministerie is er met het ontsluiten van een PGP-telefoon van een medeverdachte van Rico ‘de Chileen’ R. meer zicht gekomen op moordopdrachten die hij zou hebben gegeven. Een van die opdrachten is die op Anass el Ajjoudi. Hij werd in 2018 doodgeschoten.

Paul Vugts en Wouter Laumans
Anass el Ajjoudi (alias Boeloeloe) is in de Cornelis Springerstraat in de Amsterdamse Pijp geliquideerd. Dat gebeurde vanuit een passerend busje.  Beeld Maarten Brante
Anass el Ajjoudi (alias Boeloeloe) is in de Cornelis Springerstraat in de Amsterdamse Pijp geliquideerd. Dat gebeurde vanuit een passerend busje.Beeld Maarten Brante

Bij leven geldt Anass el Ajjoudi als een bekend gezicht in De Pijp en de Diamantbuurt. Al kennen de meesten hem daar als Boeloeloe. Een typische bijnaam. Boeloeloe is een Marokkaanse plaaggeest die ’s nachts het speelgoed komt stelen van kinderen die stout geweest zijn.

Eind 2014 komt er al informatie binnen bij het Team Criminele Inlichtingen dat zijn leven gevaar loopt. Boeloeloe geldt dan als de ‘financieel directeur’ van de groep rondom Houssine Ait S..

Die is op dat moment in een bloedig onderwereldconflict verwikkeld.

In een onderschepte notitie van een van de vermeende leden van de groep Rico valt volgens het OM te lezen dat zij niet meer dan 100.000 euro willen betalen voor de liquidatie van ‘die Bolle’, een andere bijnaam van Ajjoudi.

Zaalvoetbalclub ’t Knooppunt

Dat Boeloeloe doelwit is, betekent allerminst dat hij een teruggetrokken leven leidt. Zo fotografeert de recherche hem op 15 april 2015 wanneer hij op de tribune zit bij een wedstrijd van zaalvoetbalclub ’t Knooppunt uit De Pijp – in het milieu staat de club dan bekend als het speeltje van Houssine Ait S. en zijn entourage.

De aanvankelijke ‘boekhouder’ van de groep, Souhail Laachir, sponsort de club en eist geregeld een plek in het team op – tot hij in 2015 wordt doodgeschoten op een dancefeest in het Scheepvaartmuseum.

Medeverdachte van ‘Rico de Chileen’

Naast Boeloeloe zit die avond Issam B. op de tribune. Hij geldt momenteel als een van de medeverdachten van Richard R., ‘Rico de Chileen’.

In augustus 2015 wordt Boeloeloe achtervolgd door een Fiat met gedoofde lichten als hij op zijn scooter is weggereden bij waterpijpcafé Fayrouz in Amsterdam-Zuid: een verzamelplaats van de groep rond Houssine Ait S. Hij wordt op dat moment gevolgd door een observatieteam van de politie.

Als Boeloeloe door rood rijdt, zien de rechercheurs dat de Fiat hetzelfde doet. Ze vrezen dat er mogelijk een moordaanslag staat te gebeuren. Daarom waarschuwen ze hun collega’s van de uniformdienst. Die houden de Fiat aan voor een ‘verkeerscontrole’. In de auto zitten twee mannen. Beiden staan te boek als crimineel. Wanneer de agenten de auto doorzoeken, vinden ze zwarte regenpakken, handschoenen en een kentekenplaat.

Boeloeloe heeft niets in de gaten gehad.

Verbolgen om mislukking

Uit onderschepte PGP berichten die onlangs zijn toegevoegd aan het dossier 13Orinus, zoals de zaak tegen Rico R. officieel heet, blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat Rico verbolgen is dat de aanslag mislukt is. Op 23 oktober 2015 stuurt hij aan Issam B. dat ze ‘laatst’ die Boeloeloe zouden laten ‘zakken’, ‘maar jij zat achter op de scooter van hem ... klopt dat?’

Issam ontkent, en zegt dat Boeloeloe veel in Fayrouz is. ‘Voor die tent is die gewaarschuwd!’ Schrijft Rico. ‘Volgende keer als die er op zit gewoon vlammen bro!!!’

Volgens het Openbaar Ministerie zegt Rico hiermee dat de uitvoerders van de liquidatie Ajjoudi volgende keer gewoon moeten liquideren.

Afgehakt hoofd

En dan is er ook nog het bericht van de beruchte crimineel Naoufal ‘Noffel’ F. Op 19 maart 2016 stuurt hij een bericht aan Rico. Tien dagen eerder is het afgehakte hoofd van Nabil Amzieb voor de deur van shishalounge Fayrouz neergelegd. In het bericht uit Noffel zijn frustratie over het feit dat de onthoofding van Amzieb weinig effect heeft op ‘Boeloeloe’.

Op 17 januari 2018 is het geluk van Boeloeloe op. Als hij rond zeven uur ’s avonds door de Cornelis Springerstraat wandelt schieten één of twee mannen hem drie of vier kogels in het bovenlijf. Op dat moment zit Rico overigens al een jaar vast in Chili. Hij is er op verzoek van de Nederlandse autoriteiten opgepakt voor de zaak waar hij momenteel voor terecht staat.

Mislukte moordaanslag

Advocaat Leon van Kleef van Richard R. vroeg zich woensdagmiddag tijdens weer een inleidende zitting in diens zaak hardop af wat justitie nou wil met de liquidatie van ‘Boeloeloe’. Of wat te denken van zaken zoals de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. eind 2015 in Diemen. Worden die dossiers aan de zaak toegevoegd?

“Nu creëert het openbaar Ministerie vooral sfeer, maar de zaken staan niet op de aanklacht,” aldus de raadsman in de zwaarbeveiligde ‘bunker’ van de rechtbank in Osdorp.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden