OM rekent verdachte illegale abortus Diemen nu ook dood van kind aan

Na verdenking van illegale abortus, met de dood van zijn Braziliaanse vriendin tot gevolg, rekent het OM Dennis van E. uit Diemen nu ook de dood van het kind aan.

Laura Obdeijn
Een forensisch onderzoeker bij een woning aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. Een 48-jarige man zit vast voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van een vrouw en een kind in de woning.  Beeld ANP
Een forensisch onderzoeker bij een woning aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. Een 48-jarige man zit vast voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van een vrouw en een kind in de woning.Beeld ANP

Dat werd donderdagmiddag duidelijk tijdens een pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank. Justitie voegde ‘moord op het ongeboren, levensvatbare kind’ toe aan de tenlastelegging na bestudering van het sectieonderzoek op de baby.

Van E. wordt niet alleen verweten de abortuspillen te hebben gekocht, maar ook dat hij Patricia Oliveira dos Santos (32) heeft bewerkt en haar pushte abortus te plegen. Door bijvoorbeeld te dreigen dat hij het uit zou maken of haar geld te ontzeggen als ze het kindje zou houden, zou hij haar hebben bewogen tot het innemen van abortuspillen met de dood van de baby tot gevolg. Ook zou hij hebben nagelaten medische hulp in te schakelen, bijvoorbeeld toen ze veel bloed verloor tijdens de bevalling.

Net in Nederland

De Braziliaanse verhuisde in september 2019 van Fortaleza naar Nederland en was 32 tot 37 weken zwanger toen haar kind op 18 oktober dood werd geboren. Dos Santos zelf overleed niet veel later aan de bloedingen die werden veroorzaakt door een scheur in haar baarmoeder. In haar bloed werden sporen van cocaïne, ketamine, mdma en alcohol aangetroffen.

Tijdens een eerdere zitting maakte de officier al kenbaar de 49-jarige pensioendeskundige te willen vervolgen voor illegale abortus en doodslag op zijn vriendin. Doodslag maakte donderdagmiddag echter plaats voor zware mishandeling met haar dood tot gevolg. Het was volgens de officier namelijk niet Van E.’s bedoeling dat zijn vriendin zou komen te overlijden.

‘Lag te slapen’

Eerder stelde de officier van justitie ook al dat de Diemenaar een abortus wilde, omdat hij geen jongen wilde, maar een meisje. Van E. zei vandaag opnieuw dat de vrouw zelf koos voor de abortus, dat ze zelf de pillen, drank en drugs innam en dat hij van de bevalling zelf niets heeft meegekregen omdat hij lag te slapen. Later zei ze volgens hem geen hulp te willen, maar liever te gaan slapen. “Ik ben op Patricia afgegaan en heb haar overlijden niet zien aankomen.”

Van E. zit sinds oktober 2019 in voorarrest, ondanks herhaaldelijk verzoek om schorsing van de hechtenis zodat hij zijn zieke vader kan bijstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden