live

Teruglezen: Holleeder krijgt het laatste woord

Willem Holleeder (60) staat sinds februari 2018 terecht voor het geven van de opdrachten voor vijf liquidaties - waardoor uiteindelijk zes doden vielen. Verslaggever Paul Vugts houdt je in dit liveblog op de hoogte van het megaproces.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Alles is gezegd

  Holleeder houdt zich aan zijn belofte het kort te houden. Zijn laatste woord is alweer voorbij. "Alles is al gezegd."

  Op 9 mei is er nog een formele zitting. Daarop zal ook het arrest ter sprake komen van de Hoge Raad, in de liquidatiezaak Passage. Dat oordeel zal, vooral, ook gaan over de legitimiteit van de kroongetuigen.

  De uitspraak volgt op 4 juli.

 2. Kees Houtman

  Ook met de moord op de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman herhaalt Holleeder niets te maken te hebben gehad. "Ik heb met hem helemaal geen discussie gehad (over een pand in de Amsterdamse Scheldestraat). Nada, nul."

  Oud manusje van alles Thomas van der Bijl van Cor van Hout: Holleeder had geen probleem met hem. "Ik hoefde niet bang te zijn dat hij wat over me zou kunnen verklaren en ik hoefde niet bang te zijn dat hij me wat zou kunnen aandoen."

 3. Willem Endstra

  De liquidatie van Willem Endstra in 2004: idem dito. "Endstra en John Mieremet zaten samen in de problemen. Ik zit níet achter de liquidatie van Endstra. Heb niet geweten dat hij met de politie sprak of dat-ie mij wat wilde aandoen. Het slaat helemaal nergens op."

 4. John Mieremet

  Met de aanslagen op John Mieremet (in 2002 en uiteindelijk de fatale in 2005) heeft Holleeder niets te maken. "Iedereen wilde hem vermoorden. Je hoefde alleen maar achterover te zitten en dan loste het zich vanzelf op. Het hééft zich ook vanzelf opgelost. Daar hoefde ik geen opdracht voor te geven."

 5. Sam Klepper

  Dat hij Sam Klepper in oktober 2000 zou hebben laten liquideren 'zoals het OM nu weer roept' (overigens zonder die moord op zijn aanklacht te zetten), is ook weer flagrante onzin. Holleeder begint een technisch verhaal over allemaal betalingen. "Ik zit niet achter die moord op Klepper. Dat had helemaal geen zin, want dan had ik dat wel met Cor (van Hout) gedaan."

 6. Miljoen betaald

  Holleeder schakelt over naar Sam Klepper en John Mieremet, 'de gevaarlijkste mensen van Amsterdam na Stanley Hillis'. Die wilden zijn mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en hem in 1996 (opnieuw) wat aandoen.

  "Ik heb er niet voor gekozen Klepper en Mieremet te laten liquideren, zoals Cor wilde, maar heb ze een miljoen betaald om er van af te zijn. Ik heb mijn leven geriskeerd en ik heb het goed gedaan. Ik heb daar tot de dag van vandaag geen spijt van en zou het morgen weer zo doen."

  Holleeder heeft 'geen enkel motief' gehad om Cor van Hout te laten liquideren. "De enige reden zou zijn geweest dat ik die Achterdam heb gepikt (de prostitutiepanden in Alkmaar). "Ik héb die Achterdam niet ingepikt!"

 7. 'Gesprek is nooit gevoerd'

  Astrid heeft wéér vier minuten aan heimelijk gemaakte gespreksopnames ingebracht, haalt Holleeder aan. "Ik ken d'r geen touw aan vastknopen en het is amper te verstaan."

  Kennelijk spreken Holleeder en Astrid volgens haar over een gesprek dat tussen Thomas van der Bijl en toenmalig officier van justitie Fred Teeven zou zijn gevoerd. "Zo'n gesprek is nooit gevoerd en wat daar ter sprake komt is ook onzin."

 8. 'Die is wappie'

  Holleeder is 'altijd goed geweest' voor Sonja en haar kinderen, en voor Astrid. "Nou, dan heb ik volgens haar ineens weer een pistool op het hoofd van Sonja's zoon gezet. En moest Sonja van mij lamellen in een bepaalde stand zetten zodat ik wist wanneer Cor thuis was (en Holleeder hem kon laten doodschieten)."

  "Het is allemaal verzonnen. Ze verzint altíjd dingen. Ik heb geen witte jas, maar ik weet wel hoe zij altijd geweest is. Ik kén niet zeggen dat ze PTSS heeft, dat zegt ze zelf. Wij in de Jordaan zeggen: 'Die hep een spin in d'r hoofd. Die is wappie'."

 9. Kroon! Kroon! Kroon!

  In de Extra Beveilgde Inrichting (EBI) in Vught was Holleeders 'kroon er uit gevallen'. De gevangenistandarts regelde via Holleeders Amsterdamse tandarts en de EBI de mal om een nieuwe kroon te laten maken. Die gesprekken werden opgenonen en lekten uit.

  "Zij roept dan: 'Kroon! Kroon! Kroon! Kroongetuige! Codetaal! Hij gaat me vermoórden! Zij hep dat altijd gehad."

 10. Astrid

  Astrid 'heeft toegegeven dat ze in Goudsnip (de witwaszaak waarin Sonja en zij waren verwikkeld) alles kapot heeft gelogen'. "Dat moest van Willem, zegt ze nu. Dat is onzin. Ze heeft alles bij elkaar gelogen voor haar portemonnee, toen in die Goudsnip-zaak en nu weer. Ze liegt alles bij elkaar en het gaat allemaal om het geld. Ze hebben hun zakken gevuld en liegt alles bij elkaar."

  "Ze hep natuurlijk ook een spin in haar hoofd. Ik ben zeker geen psycholoog of psychiater, maar Astrid hep een spin in haar hoofd en dat heb ik altijd al gezegd. Je hoort het ook op de (heimelijk door Astrid gemaakte) geluidsopnames.

  'Heb je weer een spin', zeg ik dan. Ze had eens een pistool gekocht omdat ze iemand had ontslagen en bang was dat die haar wat zou aandoen. Dat was niet zo, maar dat haalt zij dan in haar hoofd. Het is elke keer de grootste onzin."