OM gaat uitspraken Akwasi onderzoeken na meerdere aangiftes tegen rapper

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat de strafbaarheid onderzoeken van de door Akwasi gedane uitspraken tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam. Het onderzoek volgt op meerdere aangiften tegen de rapper, meldt de politie.

Caspar Naber
Akwasi Owusu Ansah, rapper en schrijver. Beeld ANP
Akwasi Owusu Ansah, rapper en schrijver.Beeld ANP

Eerder werd bekend dat iemand aangifte tegen Akwasi had gedaan bij de politie in Amsterdam. Inmiddels is volgens de politie bekend dat er door meerdere mensen aangifte wordt gedaan tegen de rapper vanwege zijn speech op 1 juni op de Dam. Het OM in Amsterdam bevestigt dat ze de strafbaarheid van de uitspraken van Akwasi gaat onderzoeken.

De rapper had het vorige week maandag in zijn toespraak op de Dam onder andere over ‘fuck the police’, over ‘motherfucking Zwarte Piet die straks weer naar zijn hoerenmoeder gaat’ en hij zei: “Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.”

Akwasi tijdens zijn speech op de Dam. Beeld Videostill
Akwasi tijdens zijn speech op de Dam.Beeld Videostill

Dreigementen

De rapper kreeg naar aanleiding van zijn toespraak dreigementen binnen via mail en sociale media. Hij deelde enkele bedreigingen afgelopen weekend op Instagram. Akwasi neemt de berichten erg serieus en hij overweegt zelf ook aangifte te doen. Dat deed hij vooralsnog niet, bevestigde zijn manager.

Over de aangiftes zelf wil Akwasi niet veel zeggen, daarvoor verwijst hij naar zijn management. Wel stelt hij tegenover deze krant: “Het is een beetje gekke situatie. Mijn speech mag zich niet beperken tot wat er nu in de media komt, want ik heb veel meer gezegd dan waar mensen nu over vallen. Ik wil mensen vragen de hele speech te bekijken.”

Zijn manager reageert met: “We weten dat die aangiftes gebeuren. Daar zijn we van op de hoogte. Volgens onze juridisch adviseur hebben we niks strafbaars gedaan. Maar we wachten rustig af wat het Nederlands recht hierover te zeggen heeft. Wij blijven onze boodschap verkondigen. Wij laten ons niet afleiden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden