Amsterdam Bewaar

OM eist vier jaar cel tegen Ierse crimineel Gareth C.

Gareth C.
Gareth C. © -

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel tegen de Ierse crimineel Gareth C. (29) die op het Rembrandtplein een verkoper van nepdrugs zou hebben geprobeerd dood te schieten - waarbij zijn wapen zou hebben geweigerd.

Gareth C., die in Ierland als zware crimineel wordt beschouwd en in verband wordt gebracht met de beruchte Kinahanclan, liep die avond met een Ierse vriend en twee Engelse kennissen over het Rembrandtplein. Ze waren zwaar beschonken.    

Rond kwart voor negen 's avonds kregen ze in de Halvemaansteeg nepdrugs aangeboden van een 27-jarige Nigeriaan. Dat mondde uit in een ruzie waarin Gareth C. zijn pistool met geluiddemper trok.

Wapens gevonden
Nadat het niet tot schoten was gekomen en de dealer naar de politie was gerend, verderop op het plein, werden de vier aangenhouden voor de deur van café Smokey. In de horecazaak werden later drie vuurwapens gevonden. Op camerabeelden is te zien hoe Gareth C. en twee van zijn vrienden bij de plekken zijn geweest waar de wapens zijn gevonden.

De rechtbank zag eerder onvoldoende aanwijzingen dat C. inderdaad meermaals de trekker van zijn pistool heeft overgehaald. De verklaring van de dealer dat hij het wapen meermaals hoorde 'klikken' wordt onvoldoende ondersteund, zei de rechter in mei. 

Grote angst
Maar volgens de officier van justitie zijn de verklaringen van de verkoper van de nepdrugs betrouwbaar, omdat ze steeds hetzelfde zijn geweest en hij ook openlijk heeft verteld over zijn rol als drugsdealer. De officier acht het daarom bewezen dat Gareth C. met een geladen vuurwapen op het slachtoffer heeft geschoten.

Dat het wapen weigerde, maakt daarbij niks uit. "Verdachte heeft in een uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam, waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, met een vuurwapen gericht op het slachtoffer geschoten. Dit is levensgevaarlijk en heeft bij het slachtoffer tot grote angst geleid."

Vanwege de ernst van dit feit en volgens de officier 'lichtvaardige, achteloze wijze' waarop Gareth C. het wapen heeft getrokken, is een celstraf van vier jaar geëist.   

Eerder stonden de drie mannen uit het entourage van C. voor de rechter vanwege wapenbezit. Twee van hen, een Engelsman en een Ier, zijn veroordeeld tot 107 dagen cel. De derde man is vrijgesproken.