Amsterdam Bewaar

OM eist twintig maanden cel en behandeling voor hacken BN'ers

De hacker van Sophie Hilbrands accounts belde bekenden van haar op
De hacker van Sophie Hilbrands accounts belde bekenden van haar op © ANP

De officier van justitie heeft tegen de 35-jarige Mathieu M. een celstraf van twintig maanden geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, vanwege het hacken van onder meer Facebook- en e-mailaccounts van bekende Nederlanders.

De officier wil dat M. direct na het uitzitten van zijn celstraf een klinische gedragsbehandeling ondergaat.

Ook moet hij acht maanden cel uitzitten die hem in een eerdere, vergelijkbare zaak voorwaardelijk zijn opgelegd. M., afkomstig uit Houten, is volgens justitie tijdens zijn proeftijd van de vorige zaak opnieuw in de fout gegaan.

Sophie Hilbrand
M. heeft het gros van de beschuldigingen bekend. Via digitale trucs wist hij onder meer binnen te dringen in het Facebookaccount van tv-persoonlijkheid Sophie Hilbrand.

Tijdens chats met contacten van Hilbrand deed hij zich als Hilbrand voor. M. verschafte zich ook toegang tot accounts (Evernote, e-mail) van onder anderen actrice Victoria Koblenko, voormalig nieuwslezer Rachid Finge en diens vriendin en collega Amber Brantsen.

Heel geraffineerd ging M. niet te werk: nadat de politie aangiftes had ontvangen, was hij relatief makkelijk op te sporen via zijn IP-adres. Zijn smartphone bleek vol te staan met gegevens van BN'ers.

Persoonlijkheidsstoornis
Volgens gedragskundigen lijdt M. aan een persoonlijkheidsstoornis. Op vragen van de rechtbank gaf M. te kennen dat hij een 'onbedwingbare neiging' heeft om door te dringen in het digitale privédomein van vooral vrouwelijke BN'ers.

In het echte leven heeft de man moeite om contact te maken met vrouwen. Hij woont nog bij zijn ouders en weet niet goed wat hij met zijn leven aanmoet. Eenzaamheid is een sleutelbegrip in zijn bestaan.

Verontschuldiging
Zijn advocaat Gerard Spong betoogde dat een deel van het bewijs onrechtmatig is verkregen. De computer van M. is volgens Spong doorzocht zonder de daarvoor vereiste toestemming van de rechter-commissaris.

Mathieu M. bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor zijn gedrag. "Ik begrijp dat dat niet genoeg is, maar het is een begin," aldus de verdachte.

De rechtbank doet uitspraak op 16 mei.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.