Update

OM eist tot zeven jaar en tbs tegen ‘Rolexbende’

Justitie heeft vrijdag celstraffen tot zeven jaar geëist tegen drie mannen die tot de zogeheten ‘Rolexbende’ behoorden. Tegen twee van hen is ook tbs geëist.

Anna Herter en Wouter Laumans
Rechtbanktekening van de vermeende leden van de Rolexbende tijdens een inleidende zitting. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de vermeende leden van de Rolexbende tijdens een inleidende zitting.Beeld ANP

Robert Moszkowicz, Estelle Cruijff, een broer van de bekende kapper Hanni Hanna, de zoon van ondernemer Sabah Nissan, René van Dam (vader van actrice Nicolette van Dam); de slachtoffers van de zogenaamde ‘Rolexbende’ hadden meer dan eens een bekende achternaam. Ook overwoog de groep om profvoetballers Dusan Tadic, Siem de Jong en Steven Bergwijn te beroven.

Volgens het Openbaar Ministerie was de Rolexbende in 2018 ‘het gesprek van de dag’ in Amsterdam-Zuid. De angst die de groep zaaide, is tot op de dag van vandaag aanwezig. “Het gevoel dat Amsterdam Oud-Zuid veilig is, is helaas niet meer voor een ieder vanzelfsprekend. Genieten van een mooi horloge is er niet meer bij,” stelde de officier gisteren in de rechtbank.

De groep richtte zich volgens haar op rijke en bekende mensen, die bijvoorbeeld in een Range Rover of Porsche reden. Het doel: ‘ansjo’ of ‘watcha’, straattaal voor horloge.

Straten afschuimen

Om de werkwijze van de groep te illustreren, werd tijdens het requisitoir een presentatie vertoond. Daarop was op een kaart zien hoe vier rovers op 20 februari 2019 in een Volkswagen Polo de straten van Zuid afschuimden, op zoek naar een slachtoffer. De auto was door de recherche volgehangen met afluisterapparatuur nadat de rovers krap drie weken eerder bij de politie in beeld waren gekomen.

Te horen viel hoe de auto geparkeerd werd in de omgeving van de Apollolaan. Mourad B., Mounir C. en Imran el K. verlieten de auto, Oussama A. bleef wachten. Terwijl verderop ondernemer René van Dam een keiharde klap tegen zijn hoofd kreeg, hevig bloedend in elkaar zakte en werd beroofd van zijn Rolex, zong A. zachtjes mee met een liedje op de radio. “Een stoot, broer!” “Een nokkie!” klonk het opgewonden toen de drie uitvoerders van de roof weer instapten.

Kort daarna werden de mannen aangehouden. Uit de communicatie die was opgenomen in twee auto’s bleek dat ze aan een rits andere overvallen konden worden gekoppeld. Zo sprak Mounir C. over een beroving op het Europaplein, twee jaar eerder. Toen de mannen in hun auto langs de Vossiusstraat reden, de plek waar Estelle Cruijff beroofd is, zei Mounir C.: “Daar hebben wij die Nicolette van Dam gegeven. Lijp. Daar, precies daar hebben we Nicolette gegeven. Ik bedoel die Cruijffoes, Estelle.”

Psychische gesteldheid

Bij de strafeis ging justitie uitvoerig in op de psychische gesteldheid van de verdachten. Volgens het Openbaar Ministerie vormen twee van de vier mannen een gevaar voor de samenleving als zij niet behandeld worden. Eerdere pogingen om hun asociale, gewelddadige gedrag te veranderen zijn op niets uitgelopen.

Voor beiden vroeg het OM daarom, naast zes jaar cel, om tbs. Tegen de twintigjarige verdachte Oussama A. werd zeven jaar geëist. De eis tegen de vierde verdachte wordt later geformuleerd. De rechtbank wil in zijn geval nog extra onderzoek laten doen door een gedragsdeskundige.

De officier ging tevens lang in op het psychische en lichamelijke leed dat de slachtoffers tot op de dag van vandaag moeten ondergaan. Zo heeft een van de slachtoffers nog altijd last van de gebroken schouder die ze bij de roof opliep. Bij twee slachtoffers is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Een van hen is René van Dam. Hij kampt daarnaast met zware lichamelijke klachten. “Nog altijd heeft meneer Van Dam geen zicht op volledig herstel,” aldus justitie.

Geliefde buit

Een Rolex is een geliefde roversbuit. Zaterdagnacht werd ook zanger en televisiepresentator Gordon beroofd van dit horloge. Twee belagers drongen zijn appartement in Zuid binnen, zo vertelde hij aan De Telegraaf. Daar zou de zanger zijn vastgebonden en bedreigd.

De overvallers namen naast het horloge ook andere kostbare sieraden mee, plus een aantal bankpassen. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de overval op Gordon verband houdt met de Rolexbende, aangezien de verdachten van de bende gedurende het voorval al vast zaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden