Nieuws

OM eist straffen tot levenslang voor ‘nietsontziende liquidatiebende’

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag straffen tot levenslang geëist tegen 9 mannen voor hun rol bij een reeks moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu.

Wouter Laumans
Iliass K.  Beeld ANP
Iliass K.Beeld ANP

“Voorpret over de moord op een persoon,” met die opmerking begon het Openbaar Ministerie dinsdag het requisitoir. Daarmee werd verwezen naar een versleuteld bericht dat hoofdverdachte Iliass K. gestuurd zou hebben na de moord in 2014 waarbij de volstrekt onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont door een persoonsverwisseling werd doodgeschoten. ‘Ik had me er zo op verheugd,’ zo zou K. zich hebben beklaagd toen duidelijk werd dat de verkeerde om het leven was gebracht.

In de gevangenis zouden de verdachten allerminst tot nieuwe inzichten zijn gekomen, betoogde de officier van justitie. Daartoe werd een bericht voorgelezen dat een van hen met een naar binnen gesmokkelde telefoon verstuurde vanuit de gevangenis. ‘Ik heb nergens spijt van,’ zou hij geschreven hebben naar een vriend.

Rivalen

In een lijvig requisitoir zetten de officieren van justitie uiteen hoe de verhoudingen binnen de Amsterdamse onderwereld er zeven jaar geleden voor stonden. De groep van Gwenette Martha viel medio 2012 uiteen in twee rivaliserende kampen, die elkaar naar het leven stonden.

De groep van Gwenette Martha zou, net als de tegenpartij, een dodenlijst zijn gaan afwerken. Ook nadat Martha in mei 2014 geliquideerd was, ging het moorden door. “Tegenstanders en vermoede tegenstanders werden met bruut geweld uit de weg geruimd,” aldus het OM.

Geen enkel respect

Hoofdverdachte Iliass K. zou, in de visie van justitie, als een soort moordmakelaar hebben gefungeerd van de ‘nietsontziende liquidatiebende’. In die hoedanigheid zou hij meerdere moordopdrachten hebben aangenomen. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor drie moorden en twee pogingen daartoe. Het OM vroeg voor hem een levenslange gevangenisstraf. “Hij heeft geen enkel respect gehad voor het leven van zijn slachtoffers,” stelde de officier van justitie.

Tegen Gökhan C., die zou hebben opgetreden als chauffeur en auto’s, telefoons en wapens zou hebben geregeld werd 25 jaar geëist. Voor Hamza el H. die gedurende enkele maanden actief op zoek ging naar vijanden van de criminele organisatie vroeg het OM acht jaar onvoorwaardelijk.

Huiveringwekkend

Khalid J., die vorig jaar in Dubai werd aangehouden zou, als leidinggevende van de criminele organisatie volgens het OM op ‘huiveringwekkende’ wijze beschikt hebben over het leven en dood van anderen. ‘We moeten gewoon echt gaan zuiveren’, zou J. na een mislukte aanslag op Gwenette Martha geschreven hebben. “De taal van een warlord in oorlogsgebied,” aldus de officier van justitie die voor hem een gevangenisstraf van zeven jaar en vijf maanden vorderde.

Surailie I. die momenteel een gevangenisstraf van vijftien jaar uitzit voor een moord tijdens een dancefeest in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt nog eens vijf jaar de gevangenis in.

Tegen Anouar G. en Younes A., die voorverkenningen zouden hebben uitgevoerd, eiste het OM vier jaar. Voor Roderik P., die voor geen enkele zitting naar de rechtbank kwam, werd zeven jaar gevorderd. Voor Haizem M., verdacht wegens lidmaatschap van de criminele organisatie, werd wegens gebrek aan bewijs geen strafeis geformuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden