OM eist levenslang voor ‘Noffel’ voor aansturen moord ‘Ali Motamed’

Justitie wil levenslang voor Naoufal F. (38), ‘Noffel’, voor het aansturen van de moord op de Iraanse Nederlander ‘Ali Motamed’ op 15 december 2015 voor diens rijtjeshuis in Almere.

Paul Vugts
Aanslag op de toen 56-jarige elektromonteur Mohammad Reza Kolahi Samadi Beeld Omroep Flevoland
Aanslag op de toen 56-jarige elektromonteur Mohammad Reza Kolahi SamadiBeeld Omroep Flevoland

Officieren van justitie Eveline van der Burg en Koos Plooij zien met name in onderlinge communicatie en afgeluisterde gesprekken volop bewijs dat F. de liquidatie heeft geregisseerd vanuit zijn schuiladres in het Ierse Dublin.

Bovendien is hij vorig jaar al tot 18 jaar veroordeeld voor het vanuit Dublin leiden van de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. in november 2015 in Diemen. Eerder was hem al tbs met dwangverpleging opgelegd. Na vrijlating in 2012 kwam hij al snel in beeld na verscheidene liquidaties.

Naoufal F. heeft voor justitie ‘het recht op deelname aan de maatschappij verspeeld’.

Hij heeft volgens de aanklagers op niets ontziende wijze laten moorden en ‘geen enkele verantwoordelijkheid’ genomen voor dat ‘uitzonderlijk ernstige misdrijf’ – wat de verwerking door de nabestaanden belemmert.

Gebrek aan respect

Hij toont ‘een totaal gebrek aan respect voor het leven’ en heeft de nabestaanden ‘in diepe rouw gedompeld’. Het belangrijkste bewijs dat Naoufal F. de moord op ‘Ali Motamed’ regelde komt uit onthuld berichtenverkeer tussen betrokkenen via versleutelde ‘PGP’-Blackberry’s (Pretty Good Privacy).

Voor de aanklagers staat vast dat F. de man met de bijnaam ‘Vieze’, ‘Groothoofd’ of ‘Exxi Tiba’ (ex-tbs-er) is die het emailadres beginnend met de letters cwx gebruikte, waarmee volop over de te plegen liquidatie in Almere werd gecommuniceerd.

Daarnaast bevestigen uitspraken van de Amsterdamse crimineel Randall D. het scenario van justitie over de moord. Naoufal F. zou Randall D. aanvankelijk hebben geworven als uitvoerder. Zij e-mailden over voorbereidingen voor de moord, zoals over een te zoeken ‘osso’ (schuiladres) in Almere waar de moordenaars na de liquidatie zouden kunnen schuilen.

Randall D. werd in november 2015 echter gearresteerd voor betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom in Zaandam en kon niet meer meedoen. Zijn plaats zijn ingenomen door Moreo M. (36), ook uit Amsterdam-Zuidoost.

Opnameapparatuur in kleding

Bij gebrek aan bewijs werd Randall D. weer vrijgelaten, maar de bij hem in beslag genomen ‘PGP’-Blackberry werd gekraakt, waardoor de berichten over de liquidatie in Almere leesbaar werden. In februari 2016 werd D. weer gearresteerd voor betrokkenheid bij de voorbereidingen voor die liquidatie. Toen hij na drie dagen verhoor weer mocht gaan, had de recherche opnameapparatuur in zijn kleding verstopt.

Zo werden tal van gesprekken opgenomen waarin Randall D. uitgebreid spreekt over de betrokkenheid van hemzelf en anderen bij de liquidatie in Almere. Hij wijst onbedoeld ook ‘Vieze’ (volgens justitie Naoufal F.) en ‘de Grote’ (Moreo M.) aan.

Op basis van informatie van de veiligheidsdiensten is de Nederlandse regering er van overtuigd dat sprake is van een staatsliquidatie in opdracht van Iran, waar het slachtoffer ter dood was veroordeeld voor de bomaanslag in 1981 in Teheran waarbij 73 hooggeplaatste politici omkwamen.

Doordat de veiligheidsdiensten hun informatie niet willen overdragen aan het Openbaar Ministerie, speelt de vermoede rol van Iran nauwelijks een rol in de strafzaak tegen ‘Noffel’.

Onlangs zijn de vermoede uitvoerders van de moord, Amsterdammers Moreo M. en Anouar A. (29) veroordeeld tot 25 en 20 jaar cel.

De rechtbank doet op 18 juli uitspraak.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden