OM eist in hoger beroep tbs met dwangverpleging voor steekpartij Albert Cuyp

Het OM heeft donderdag tbs met dwangverpleging geëist tegen de 43-jarige Tarik E. De man staat terecht voor een dubbele poging tot doodslag en zware bedreiging van twee koopmannen op de Albert Cuypmarkt in 2019.

Het Parool
De Albert Cuypmarkt. Beeld ANP
De Albert Cuypmarkt.Beeld ANP

Op zaterdagmiddag 16 maart dat jaar stak Tarik E. de 67-jarige marktkoopman Martin Colmans en zijn 42-jarige zoon Sharon neer. Vader en zoon Colmans, die een meubelzaak runnen op de Cuyp, raakten hierbij beiden ernstig gewond.

De vader had een steekwond in zijn been, zijn zoon was in zijn borstkas, bil en hand gestoken. De echtgenote van een van de slachtoffers werd bedreigd, aldus de politie; met een mes in zijn hand kwam E. op haar af rennen.

Het OM eist datzelfde jaar al tbs met dwangverpleging tegen Tarik E., maar hierop ging deze in hoger beroep. Tijdens de zittingen zei E. zich weinig van het incident te kunnen herinneren. Hij zou tijdens de steekpartij een black-out hebben gehad.

Tarik E. heeft last van paranoïde gedachten en zou ontoerekeningsvatbaar zijn, beweren deskundigen die hem onderzochten. Tijdens de steekpartij verkeerde hij volgens hen in een psychose.

‘Veiligheid voorop’

E.’s advocaat vroeg om deze reden om vrijspraak. Hij noemde tbs een ‘brug te ver’ en pleitte voor een kortdurende opname in een forensische kliniek. “De situatie is ook voor mijn cliënt zwaar. Deze actie is geen bewuste aanval geweest,” zei hij.

Ook in hoger beroep eist het OM nu tbs met dwangverpleging. ‘Uit een recente rapportage van de reclassering blijkt dat de verdachte stabiel functioneert in een gestructureerde omgeving. Wel wordt de kans op een terugval, zonder zorg, als groot ingeschat. Een tbs met voorwaarden dekt dit risico onvoldoende af,’ verklaart de advocaat-generaal van het OM. ‘De veiligheid van personen staat wat mij betreft voorop.’

Ook benadrukt hij de impact op de slachtoffers: ‘Hij heeft de slachtoffers terwijl zij aan het werk waren op de markt volstrekt uit het niets aangevallen met een mes en hen meermalen gevaarlijk geraakt.’

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 2 juni 2021 uitspraak in deze zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden