OM eist celstraf en tbs voor belager koosjer restaurant aan Amstelveenseweg

Tegen de 32-jarige Syriër Saleh A. is door het OM tbs met dwangverpleging en een celstraf van ruim een jaar, dat gelijkstaat aan zijn voorarrest, geëist wegens vernieling van en opzettelijke brandstichting in het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in mei vorig jaar.

Hanneloes Pen
Restaurant HaCarmel na de vernieling in mei 2020. Beeld AP
Restaurant HaCarmel na de vernieling in mei 2020.Beeld AP

A. handelde volgens het OM met een terroristisch oogmerk en wilde de Israëlische bevolking vrees aanjagen.

Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) en het OM is A., geboren in Damascus, sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Het recidivegevaar achten ze hoog. Het PBC adviseerde tbs met dwangverpleging op een gespecialiseerde afdeling voor de behandeling van zijn trauma’s en radicalisering, om vervolgens te worden geplaatst in een plek met beschermd wonen.

Uit eerder onderzoek door bureau NTA pleegde A. zijn daden uit een terroristisch oogmerk. Volgens een theoloog en een cultureel antropoloog, gespecialiseerd in islamitisch extremisme is A. geradicaliseerd en heeft hij extremistische denkbeelden. “Zijn politieke denken wordt gekenmerkt door vijanddenken,” aldus het OM. “Hij is getraind beroepsmilitair en getrouwd met een extremistisch denkkader.”

Strijd in Syrië

A. deed volgens het OM mee aan de gewapende strijd in Syrië en heeft veel trauma’s opgelopen. “In detentie maakte hij nog schietbewegingen naar begeleiders en probeerde hij te ontsnappen,” aldus het OM. “We maken ons zorgen over de toekomst. Hij wordt getriggerd door Israëlische symbolen.”

Saleh A. sprak op de zitting in verwarde, losse zinnen, pulkend aan zijn vlassige baardje. Over de redenen van zijn daad zei hij met een zachte stem: “Het ging niet goed met mij. Ik had een droom over een situatie die abnormaal was. Als er gezegd wordt dat er moet worden geschoten, doe ik dat.” Hij handelde naar eigen zeggen alleen.

“U heeft het gedaan als waarschuwing voor Israëliërs,” informeerde de rechter. “Ja, maar niet van mijn opdrachtgevers. Als iemand me de volgende keer tegenhoudt, wordt hij geschoten,” antwoordde A.

De politie heeft A.’s woning onderzocht en zijn telefoon aangetroffen waarop hij met wapens staat. Ook stonden er foto’s van restaurant HaCarmel op. Op de vraag van de rechter of hij iets heeft tegen de eigenaren van het restaurant, zei A ‘haat tegen de Israëlische vlag’ te hebben. “Ik ben tegen het beleid van Israël. Niet tegen het volk,” aldus A.

“Maar wat als u weer een visioen krijgt?” A.: “Ik zal niets doen. Maar beter gezegd: ik heb geen antwoord op die vraag.”

A.’s advocaat Willem van Vliet: “Mijn cliënt heeft een heftig verleden, komt uit een arm gezin en is zelf slachtoffer geweest van terroristische groeperingen. Hij heeft een kind verloren en zo begon het afglijdingsproces. Hij is zelf slachtoffer. A. komt met tbs met dwangverpleging in een uitzichtloos bestaan terecht.”

Schade restaurant

Bij de zitting waren eigenaren Daniel Bar-on en zijn vader Sami aanwezig. Ze zeiden een schadepost te hebben van ruim 22.000 euro van onder meer de ramen en kozijnen en beveiliging. “De schade is niet echt in geld uit te drukken. Er is bedrijfsschade en omzetverlies en een immateriële schade. De incidenten houden hen bovendien elke dag bezig. Ze zijn het middelpunt geworden van het conflict ver weg in het oosten. De zaak is kapotgemaakt,” zei hun advocaat Herman Loonstein, die stelde dat de geweldsdelict impact op het slachtoffer, de zaak en de stad heeft.

“De gemeente reageerde aanvankelijk empathisch, maar het is bij woorden gebleven. De gemeente stopte met de begeleiding van de verdachte terwijl A. handelde vanuit opdrachten en visioenen. Hij wil in de toekomst bij Hamas aansluiten. Maar de gemeente Amsterdam laat hem gewoon lopen,” aldus Loonstein.

Daniel en David Bar-on lieten via een verklaring weten: “De eerdere vernieling van de zaak in 2017 moest klein worden gehouden. A. was verward. Het zou maar een vernieling zijn. Er kwamen solidariteitsbezoeken van politici en daarna was iedereen de zaak weer vergeten. Onze zaak is kapot gemaakt door een terrorist. Maar in Nederland noemen we dit soort figuren echter liever verward dan een terrorist.”

Verstandelijk beperkt

A. is zeven weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de psychiater en psycholoog van het PBC lijdt hij onder meer aan ernstige depressie, catanonie en heeft hij forse cognitieve problemen. Hij is daarnaast verstandelijk beperkt.

A. is opgegroeid in een vluchtelingenkamp Jarmuk in de omgeving van Damascus, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp, en is verschillende familieleden verloren in oorlogssituaties. Hij weigert medicatie en is nauwelijks aan te sturen.

Hij wordt ook verdacht van aanranding van een vrouw in februari vorig jaar in een tram. Hij had met zijn handen op de billen van een vrouw gewreven. Volgens A. was dit geen opzet.

Restaurant HaCarmel is meerdere keren doelwit geweest van bedreigingen en vernielingen. In januari 2020 werd voor de deur van HaCarmel een verdacht pakket aangetroffen, dat later een nepbom bleek te zijn. De zaak is tevens meerdere keren beklad.

De uitspraak volgt over twee weken, op 14 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden