OM eist 8 jaar voor in coma trappen sekswerker op de Wallen

Volendammer Kees M. moet van het Openbaar Ministerie 8 jaar de gevangenis voor het in coma trappen van een prostituee. Zij zal nooit meer herstellen en aan haar verwondingen komen te overlijden.

Wouter Laumans
null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

Bier drinken, coke snuiven en dan een prostituee bezoeken. Dat deed Kees M. wel vaker in het weekend. In maart vorig jaar mondde een dergelijke stapavond echter uit in een drama.

Samen met een vriend stapte M. op 1 maart in de vroege ochtend naar binnen in de peeskamer van de Roemeense sekswerker Simona aan de Oudezijds Achterburgwal. Zij stelde daarop aan Kees voor om de nacht in een hotel door te brengen. Dat deed ze volgens een kennis wel vaker om meer geld aan een klant te kunnen verdienen.

Toen alle hotels dicht bleken te zijn besloten de twee naar de woning van Simona te gaan. Op dat moment had M. al 850 euro betaald.

In de woning pinde Kees M. nog meer geld. Simona appte even later aan haar man in Roemenië: ‘Ik laat hem niet weggaan, want het is een Nederlander.’

Volgens M. wilde Simona hem aldoor niet laten gaan. Later is ook vastgesteld dat de deur van de woning op slot was gedraaid. De sleutel bleek in de keuken verstopt te zijn.

Wijnfles

Nadat M., naar eigen zeggen, met een wijnfles op een stoel had geslagen zou Simona hem hebben uitgelachen. Daarop sloegen bij hem alle stoppen door. “Ze heeft me wel gek gemaakt,” vertelde een wiebelende Kees M., die zijn zaak via een videoverbinding bijwoonde vanwege een corona-uitbraak in de gevangenis. Hij beweerde zich niks te herinneren van de mishandeling in het appartement. Zijn advocaat Johan Keizer betoogde dat Kees ten tijde van de mishandeling ‘een totale black out’ heeft gehad.

‘Heb n hoer naar de tyfus getrapt,’ appte Kees naderhand aan een vriend. Pas na een uur belde hij 112. Agenten, die nogal wat moeite hadden om de woning binnen te treden, troffen Simona hevig bloedend en snurkend aan op de grond.

De zwakbegaafde Kees M., die door vrienden wordt omschreven als ‘teddybeer’ en ‘een van de liefste personen van Volendam’, kampt al een tijd met depressiviteit en ADHD. “Ik ben liever dood dan levend,” vertelde hij in de rechtbank. Op verzoek van de rechtbank is hij meermaals psychisch onderzocht. Het risico op recidive wordt laag ingeschat. De onderzoekers wijten de geweldsexplosie voornamelijk aan ‘een combinatie van bizarre omstandigheden’.

Katalysator

Dat Kees M. tot de laatste cent zijn geld afhandig was gemaakt, gemengd met psychotische ideeën en het feit dat hij niet lekker in zijn vel zat, vormde volgens de deskundigen een belangrijke katalysator voor het geweld op de fatale ochtend.

Het OM acht Kees M. volledig toerekeningsvatbaar. De officier van justitie noemde het een ‘ingewikkelde’ zaak. Mede vanwege het leed dat het slachtoffer en haar familie is aangedaan en het feit dat de mishandeling gevoelens van onveiligheid onder sekswerkers op de Wallen teweegbracht eiste ze 8 jaar gevangenis.

De uitspraak is 8 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden