Nieuws

OM eist 7 jaar gevangenis tegen ‘cruciale tweede man’ Youssef Taghi

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar gevangenis geëist tegen ex-advocaat Youssef Taghi, die als ‘boodschappenjongen’ voor Ridouan Taghi maandenlang berichten in en uit de EBI smokkelde.

Wouter Laumans en Paul Vugts
De bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.  Beeld ANP /  ANP
De bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.Beeld ANP / ANP

‘De cruciale tweede man’. Zo omschreef het Openbaar Ministerie (OM) de rol die ex-advocaat Youssef Taghi bijna zeven maanden speelde voor zijn neef Ridouan Taghi, gedetineerd in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. Die ging volgens de officieren van justitie veel verder dan die van simpele boodschappenjongen.

Youssef Taghi zou meer dan een volwaardig partner zijn geweest die zijn neef Ridouan adviseerde en mogelijk mocht meedelen in diens voortgezette drugshandel. “Hij zorgde ervoor dat de criminele organisatie kon voortbestaan. Erger dan dat doen in de rol van advocaat kan bijna niet.”

Youssef Taghi kreeg op 11 maart 2021 toegang tot de EBI. De strafpleiter had zich gesteld als media-advocaat voor zijn neef. In de maanden die volgden waren er 98 contactmomenten tussen Youssef en Ridouan Taghi, waaronder 22 bezoeken. Die duurden soms wel twee tot drie uur.

Berichten op iPad

Al in 2020 kwam er bij justitie informatie binnen dat Ridouan Taghi zijn criminele organisatie voortzette vanuit de EBI. Desondanks konden Youssef Taghi en hij vier maanden lang ongestoord contact hebben. De officieren haalden aan dat dit kon gebeuren doordat de huidige wetgeving geen belemmering ziet voor dergelijk contact.

Pas op 23 juli 2021, ruim een week na de dood van Peter R. de Vries, ontstond er een concrete verdenking tegen Youssef Taghi. Daarop werd besloten om heimelijk een camera op te hangen in de spreekkamer van de EBI, zodat de bezoeken konden worden opgenomen.

Beelden van die bezoeken werden tijdens het requisitoir getoond. Te zien was hoe Youssef Taghi berichten meegesmokkelde op zijn iPad en aan Ridouan Taghi toonde. Vervolgens maakte Youssef Taghi notities in een notitieblok om die vervolgens weer mee naar buiten te smokkelen. Volgens het OM gaf het een ‘ontluisterend beeld van de doordachte, en zeer doortrapte manier van communiceren’, onder andere over drugshandel, het plannen van geweld, het omkopen van ambtenaren en rechters in Marokko, en plannen voor een uitbraak.

Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over plan Bios, volgens het OM een afkorting voor de bunker in Osdorp. Tijdens een zitting in die extra beveiligde rechtbank zou Ridouan Taghi bevrijd moeten worden

Peter R. de Vries

Youssef Taghi heeft toegegeven dat hij als boodschappenjongen heeft gefungeerd. Tijdens de behandeling van de feiten zei hij: “Ik ben maar een simpele ziel, met een fiets en een broodtrommeltje.” Volgens hem werd de druk langzaam opgebouwd en werd hij millimeter voor millimeter het web van zijn beruchte neef ingetrokken.

Pas in augustus 2021 kreeg Youssef Taghi, naar eigen zeggen, het idee dat zijn neef meer wilde dan gewone rechtsbijstand. Dat is een belangrijk punt. De advocaat plaatst zichzelf daarmee nadrukkelijk buiten de periode waarin de moordopdracht op Peter R. de Vries zou kunnen zijn gegeven.

Het OM acht de verklaring dat hij pas in augustus begon als doorgeefluik, ongeloofwaardig. Op de eerste beelden die in augustus werden opgenomen in de spreekkamer van de EBI, kwam de communicatie over als een ‘geoliede machine’.

Het OM is van mening dat Youssef Taghi heeft deelgenomen aan de criminele organisatie en vraagt daarvoor een gevangenisstraf van 7 jaar. Omdat concrete feiten met betrekking tot drugshandel en witwassen niet bewezen kunnen worden, vraagt het OM daarvoor vrijspraak.

André Seebregts, de advocaat van Youssef Taghi, bepleitte dat het voor zijn client niet mogelijk was om ‘nee’ te zeggen tegen zijn beruchte neef. De berichten die hij naar buiten moest smokkelen traineerde hij. Zo zou hij de namen van EBI-medewerkers die gegijzeld moesten worden bij een uitbraak, expres niet hebben doorgegeven. Dat de advocaat een spilfunctie binnen de criminele organisatie speelde, bestreed Seebregts met klem. “Hij was slechts een boodschappenjongen.”

De rechtbank doet op 23 januari uitspraak in de zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden