Nieuws

OM eist 6 jaar voor witwassen bijna 5 miljoen euro

Justitie eist 6 jaar cel voor Digennaro B. (26), Michael V. (49) en Francis B. (38) voor het witwassen van bijna 5 miljoen euro aan drugswinsten. Het geld werd aangetroffen bij een inval door een arrestatieteam op 23 september 2020 in V.’s huis in Purmerend.

Het Parool
De twee aangetroffen sporttassen vol geld. Beeld POLITIE
De twee aangetroffen sporttassen vol geld.Beeld POLITIE

Voor Joey H. (27) wil aanklager Bas van de Vliet drie jaar cel, vanwege zijn geringere rol in het witwassen en zijn betrokkenheid bij twee professionele hennepkwekerijen in Amsterdam en Amstelveen. Digennaro B. is de zoon van de Surinaamse Amsterdammer Delano B. (55). De recherche begon in maart 2020 een onderzoek naar hem na drie tips.

De eerste tip luidde: ‘Delano houdt zich bezig met het importeren van cocaïne naar Nederland. (…) Digennaro, de zoon van Delano, is ook betrokken bij de verkoop van cocaïne. In het criminele circuit is bekend dat Digennaro geld en verdovende middelen reed voor de organisatie van zijn vader’.

De tweede: ‘Francis en de zoon van Delano zijn in Nederland actief betrokken bij de cocaïnehandel van Delano en Gilli’.

De derde tip stelde dat Francis een compagnon van Delano B. ‘beveiligde’ in de cocaïnehandel.

Meteen raak

Aan Het Parool liet Delano B. onlangs weten dat hij ‘zich met klem distantieert van de inhoud van de anonieme informatie in het dossier van zijn zoon’. De recherche tuigde niettemin een onderzoek op, onder codenaam Sestus, en zag volgens aanklager Van de Vliet hoe de (hoofd)verdachten ‘professioneel en met niets anders bezig waren dan ontmoetingen en overdrachten van geld en mogelijke andere illegale waar en afscherming daarvan’.

“Ze gebruiken versleutelde telefoons voor communicatie; zorgen ervoor dat de buitenwacht niet ziet waar ze mee bezig zijn en zorgen voor voorverkenning,” zei de officier in zijn requisitoir. “De ene keer dat wordt ingegrepen, heeft de politie meteen bijna 5 miljoen euro te pakken.”

Op haarscherpe beelden gemaakt vanuit de politiehelikopter is te zien dat Digennaro B. en Michael V. in de middag van 23 september 2020 vanuit B.’s met afluisterapparatuur behangen Seat twee zware sporttassen en vier Action-shoppertassen overladen in de Range Rover van V. Die rijdt ermee naar zijn huis. Na de inval van het arrestatieteam treft de politie daar zes ‘tjok- en tjokvolle’ tassen met geldbundels plus, in de hal, een sporttas die net lijkt te zijn gevuld om te worden weggebracht, mogelijk door V.’s net gearriveerde stiefzoon Joey H.

Frisse lucht

Tijdens huiszoekingen vond de recherche bij de verdachten grote bedragen en heel veel luxegoederen zoals dure sneakers en kleding, een jacht (Michael V.) en een Mercedes (Joey H.). Alle vier de verdachten hebben een strafblad. Allemaal ontkennen ze drugsgeld te hebben witgewassen.

De naar eigen zeggen zenuwachtige Digennaro B. las tijdens de rechtszaak een handgeschreven verklaring voor waarin hij stelde niet te begrijpen hoe hij maandenlang kon worden gevolgd en afgeluisterd ‘zonder aanleiding’. “Is het verboden een praatje te maken met mensen die volgens het dossier een strafblad hebben? In coronatijd spreek ik liever buiten af in de frisse lucht en rijden we het liefst apart.”

Met die laatste opmerking doelde hij op de verdenking dat ‘beschermer’ Francis B. In zijn Audi A3 steeds locaties tevoren observeerde en B.’s Seat afschermde. Zelf zei Francis B. dat hij vaak rondjes reed om bijvoorbeeld een parkeerplaats te zoeken. “Ik heb geen tassen gezien of aangeraakt.”

Vriendendienst

Michael V. zei tegen een nog onbekende bescheiden vergoeding ‘als vriendendienst’ even die tassen in zijn huis te hebben bewaard tot die in de namiddag zouden worden opgehaald, niet wetend ‘waarvan die afkomstig waren of waar ze naartoe zouden moesten’.

Zijn stiefzoon Joey H. zei dat hij alleen even op de koffie kwam. Zijn advocaat Mark-Jan Bouwman: “Als ze nou gewoon even hadden gewacht in plaats van die voordeur eruit te rammen, dan hadden ze Joey gewoon naar buiten zien wandelen zonder tas met geld en had hij hier vandaag helemaal niet gezeten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden